0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

25.06.2022 / 20:00 Rat u Ukrajini - Slovenačka ministrica

Fajon: Razgovor s liderima Z. Balkana u Briselu bio je veoma gorak

Fajon: Razgovor s liderima Z. Balkana u Briselu bio je veoma gorak
Foto: Tanja Fajon / Delo.si
Debatu o proširenju EU na Zapadni Balkan treba ubrzati, izjavila je danas slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

U intervjuu za slovenačku agenciju STA, Fajon je kazala da, ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sljedećeg rata u neposrednom susjedstvu Slovenije.

Fajon je ocijenila da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći sigurnosni rizik.

- U tom kontekstu, razumijem i bijes, razočaranje, frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja - istakla je Fajon, napominjući da je Bosna i Hercegovina ispunila nekoliko kriterijuma.

Naglašava da je s francuskom koleginicom Catherinom Colonna u Luksemburgu razgovarala posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubijedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema njenim riječima, Moldavija je dobila status za veoma kratko vrijeme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma, prenosi Tanjug.

- To je teško razumjeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak - dodala je Fajon.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo