18°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

29.06.2022 / 20:07 Svijet - Madrid

Održan jednosatni sastanak Erdogana i Bidena

Održan jednosatni sastanak Erdogana i Bidena
Foto: AA
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Joe Biden održali su danas sastanak na marginama samita NATO-a u Madridu.

Sastanak Erdogana i Bidena, koji je bio zatvoren za javnost, trajao je sat vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, turski ministar odbrane Hulusi Akar, direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan.

U kratkom obraćanju prije početka sastanka iza zatvorenih vrata, Erdogan je rekao da će "koraci s ciljem jačanja NATO-a, dati poseban doprinos procesu između Rusije i Ukrajine”.

Takođe je rekao kako u vezi s koridorima za izvoz žita iz Ukrajine rade na "rješenju procesa uravnoteženom politikom i nadamo se da će dati rezultat".

Biden je zahvalio Erdoganu na njegovim naporima da iz Ukrajine izvuče milione tona žitarica i na podršci članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Ranije je Erdogan održao odvojene sastanke sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Svi sastanci održani su u Kongresnom centru IFEMA u kojem se održava madridski samit.

NATO je službeno pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi nakon što je Turkiye potpisala sporazum sa te dvije nordijske zemlje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo