10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

30.06.2022 / 13:38 Regija - Porfirije i Abazović

Beograd: Postignuta suglasnost oko Temeljnog ugovora

Beograd: Postignuta suglasnost oko Temeljnog ugovora
Foto: FENA
Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas nakon sastanka s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i suglasnost oko Temeljnog ugovora, ...

... koji treba potvrđen na Sinodu SPC, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

"I ovog trenutka mislim da mogu kazati da je postignut dogovor i da je postignuta suglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što se mora poštovati i procedura i kada je riječ o Vladi Crne Gore i SPC. Postojeći tekst koji je usuglašen mora proći kroz Sinod i biti potvrđen i prihvaćen i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja", istaknuo je patrijarh Porfirije.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je rekao da su završene procedure na razini radnih grupa, prenosi Radiotelevizija Srbije.

"Ići će se na povjerenstvo za politički sustav, pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori", istaknuo je Abazović.

U Podgorici je danas, ispred zgrade crnogorske Vlade održan prosvjed protiv potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i to uoči sastanka crnogorskog premijera Dritana Abazovića s patrijarhom Porfirijem u Beogradu.

Tijekom prosvjeda predstavnici Socijaldemokrata su zatražili od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je dio aktualne vlade, da pokrenu proceduru za smjenu vlade premijera Dritana Abazovića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo