6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

01.07.2022 / 16:51 Rat u Ukrajini - Moskva

Putin: Ubrzat ćemo integraciju s Bjelorusijom

Putin: Ubrzat ćemo integraciju s Bjelorusijom
Vladimir Putin / Reuters
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije sa susjednom Rusijom, koja se odvija različitim intenzitetom već više od dva desetljeća.

„Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije i proširujemo saradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin na bilateralnom forumu, javila je Al Jazeera.

Susjedne zemlje potpisale su 1997. ugovor o uniji Rusije i Bjelorusije kako bi se obnovile veze nakon raspada Sovjetskog Saveza, a s konačnim ciljem stvaranja zajedničke države.

Međutim, entuzijazam bjeloruskog autokratskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za većom političkom integracijom nije bio stalan jer se Lukašenko bojao gubitka svojih ovlasti i moći.

Lukašenko je postao privrženiji Moskvi krajem 2020., kada je Putin pružio političku i financijsku potporu Minsku u gušenju protuvladinih prosvjeda potaknutih spornim predsjedničkim izborima za koje oporba kaže da su bili namješteni.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo