°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka °C
Bihać 13°C

05.07.2022 / 20:22 Regija - Komentar na RTL-u

Šprajc o Partizanskom groblju: Fašistički korjen proteže se od Mostara do Zagreba

Šprajc o Partizanskom groblju: Fašistički korjen proteže se od Mostara do Zagreba
Foto: Vijesti.ba
Nisu čuli kako se ruši Stari most, pa kako će vidjeti da se razbija Partizansko groblje.

Prilično je neprimjetno u BiH prošao komentar kojeg je prošle sedmice Zoran Šprajc izgovorio u udarnom terminu RTL-a. Govorio je antifašističkoj borbi, a dio komentara se odnosi i na BiH, odnosno Mostar.

Video i tekst komentara Zorana Šprajca prenosimo u nastavku:

- Iz Putinova toaleta vraćamo se u Hrvatsku gdje smo u šumi Brezovici obilježili dan antifašističke borbe.

„Taj korijen je dubok osjećaj emocija jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od onih žila koje čine naš korijen“.

Tako je lijepo rečeno samo šteta što nije rečeno kako je uz antifašizam druga žila koja čini naš korijen fašizam. I ona je i duboka i razgranata i proteže se do svakog antifašističkog spomenika te žile koji je uništen, razbijen ili je raznesen dinamitom, s poznatim potpisom. Tako je kažu antifašisti stradalo više od tri tisuće spomenika što je navodno polovica od svih antifašističkih obilježja u Hrvatskoj.

Ali da budemo iskreni toliki broj spomenika antifašizmu govori kako su devalvaciju antifašizma započeli sami antifašisti. Isto kako je sve prisutno političko spomendanje domovinskog rata devalvira i sami domovinski rat. Ali vratimo se mi našem dubokom fašističkom korijenu. To jedan svoj krak proteže čak i do Mostara, ili se od Mostara proteže do Zagreba, neka šumari ocijene u kojem smjeru se taj korijen širio. Jeli ondje ovog tjedna obilježen dan antifašističke borbe, borbom protiv antifašizma naravno. I to ne bilo kakvom borbom ondje se dogodila do sad najveća borba protiv antifašizma na ovim prostorima.

U jednoj jedinoj noći uništeno je ogromno Partizansko groblje u Mostaru. Kiparsko remek dijelo Bogdana Bogdanovića od 630 kamenih spomenika koji su postavljeni duž tri stotne metara dugih serpentina koji se protežu na 24 metra visinske razlike. Riječ je o spomeniku prve kategorije koji je napravljen početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Majstori klesari za njega su dovedeni s Korčule i punih šest godina su klesali kamen za Bogdanovićeve figure. Golem je to bio posao kako napraviti takvu nekropolu ali nije to bilo lako ni uništiti pogotovo u jednoj noći. Portal Forum izračunao je da bi golemim čekićem jedan čovjek u minuti mogao razbiti dvije ploče debele desetak centimetara. Dakle, trebalo bi mu oko pet sati neprekidnog udaranja po kamenu. Teško je povjerovati da bi se našao tako vrijedan fašist bez obzira na to koliko veliki bio. Vjerojatnije da se posla primilo nekoliko ljudi kojima je trebalo barem sat vremena za taj posao. I ne treba čuditi što nitko nije ni čuo ni vidio kako pet, šest teških čekića razbija kamen usred gluhe mostarske noći samo 200 metara od gradskog parka koji nadzire gradsko redarstvo.

Riječ je o zapadnom Mostaru gdje lokalna vlast još uvijek ne vidi da im se nekoliko ulica naziva po renomiranim fašistima i nacistima koje nam je podario taj kraj. Nisu vidjeli ni čuli kako se granatira i ruši Stari most pa kako će čuti i vidjeti da se razbija Partizanski spomenik.

Lijepo je to naše korijenje i duboko je kako bi rekao predsjednik, puno osjećaja i emocija sastavni dio našeg puta i neće se tako lako iskorijeniti.(Vijesti.ba)

Izdvajamo