19°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

05.08.2022 / 16:11 Rat u Ukrajini - Sastanak u Sočiju

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije
Foto: Agencije

Gasovod "Turski tok" radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Sočiju.

"Vjerujem da naši evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na njenoj podršci neometanom tranzitu našeg gasa na evropsko tržište", rekao je Putin, a prenosi TASS.

On je izrazio očekivanje da će danas biti potpisan memorandum o razvoju trgovinsko-ekonomskih veza dvije zemlje

Ruski predsjednik zahvalio je Erdoganu na naporima, koje je uložio da bi se riješilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Erdoan je rekao da Ankari i Moskvi predstoji otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima i saradnji.

"Vjerujem da će naš razgovor otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje. Želeo bih da razgovaramo o pitanjima energetske saradnje, izvoza žita preko Crnog mora, turizmu i regionalnim pitanjima", naveo je Erdoan.

On je istakao da će jedna od tema razgovora biti i pitanje Sirije.

"Za nas je važna borba protiv terorizma u regionu. Danas svijet prati razgovore u Sočiju", istakao je turski predsjednik, a Putin je potvrdio da će ta tema biti na dnevnom redu.

Turski lider je naglasio da je neophodno preduzeti korake kako radovi na nuklearnoj elektrani "Akuju" ne bi bili odloženi.

Poslije razgovora dvojice predsjednika u četiri oka, njima će se pridružiti delegacije.

U turskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef Obavještajne službe, a u ruskoj će, između ostalih, biti i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Putin i Erdoan su se sastali 19. jula u Teheranu gdje se na trilateralnom sastanku Rusija-Turska-Iran razgovaralo o situaciji u Siriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo