10°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

05.08.2022 / 23:06 Svijet - Diplomatski skandal

Vang Ji i Sergej Lavrov napustili plenarnu sjednicu tokom govora japanskog diplomate

Vang Ji i Sergej Lavrov napustili plenarnu sjednicu tokom govora japanskog diplomate
Foto: Agencije

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji i njegov ruski kolega Sergej Lavrov danas su izazvali diplomatski skandal kada su napustili plenarnu sjednicu ASEAN-a baš u trenutku kada je govorio glavni japanski diplomata Jošimasa Hajaši (Yoshimasa Hayashi).

Sazvao rijetku konferenciju za novinare

Vang je kasno u petak sazvao rijetku konferenciju za novinare na kojoj je optužio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) za širenje dezinformacija.

On je, također, put predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) nazvao "farsom vrijednom prezira" i naglasio da je vojni odgovor Kine na to bio "čvrst, snažan i primjeren".

Kada su ga pitali o njegovom odlasku, Vang je sugerirao da je Hajaši možda imao grižnju savjesti.

- Ako japanska strana ima neku zabrinutost zbog ovoga, bojim se da bi japanska strana trebala razmisliti o tome da li su učinili nešto jako loše Kini. Ako niste učinili ništa loše Kini, zašto ste zabrinuti zbog ovoga - rekao je Vang

Važna je dobra komunikacija

Hajaši je rekao da je primjetio da Vang i Lavrov odlaze dok je govorio.

- U ovakvim vremenima, kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija. Japan je uvijek otvoren za dijalog s Kinom - rekao je Hajaši novinarima.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo