10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

16.08.2022 / 13:57 BiH - Saopćenje

Skupština Bosnalijeka zakazana za 19. septembar

Skupština Bosnalijeka zakazana za 19. septembar
Foto: Vijesti.ba

S ciljem osiguravanja prava i zaštite svih dioničara Bosnalijeka d.d. Sarajevo, ovim putem obavještavamo javnost da je odlukom Nadzornog odbora za 19. septembar zakazana redovna Skupština Društva.

 Istovremeno, upozoravamo sve dioničare ali i javnost, da je dioničar AS Holding nezakonito objavio obavještenje o održavanju Skupštine, čime je prekršen zakon te je nastavljeno svjesno nanošenje štete Društvu i svim dioničarima od strane AS Holdinga.

Podsjećamo da je u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima FBiH, dana 31.05.2022., Nadzorni odbor Društva donio Odluku o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva za dan 30.06.2022. godine. Ova Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma. Shodno tome, Nadzorni odbor Društva je dana 02.07.2022. godine donio Odluku o sazivanju ponovne redovne godišnje Skupštine Društva za dan 19.08.2022. godine. Obzirom da Društvu u zakonskim rokovima nisu dostavljeni izvještaji vanjskog revizora i Odbora za reviziju za 2021. godinu, zaključno sa 15.08.2022. godine, Nadzorni odbor je u skladu sa zakonskim propisima istog dana donio Odluku o otkazivanju ponovne redovne godišnje Skupštine Društva zakazane za 19.08.2022. godine, jer Skupština nije u mogućnosti da odlučuje o usvajanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2021. godinu, koji mora uključivati prethodno navedene izvještaje. Zbog navedenog, Nadzorni odbor Društva je dana 15.08.2022. godine, istovremeno donio i Odluku o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva za 19.09.2022. godine, o čemu je uredno objavljeno obavještenje.

Skrećemo pažnju da vanjski revizor nije bio u mogućnosti izvršiti svoje obaveze zbog pritisaka i stalnog iznošenja neistina od strane grupe dioničara, predvođenih AS Holdingom, o čemu su upoznata nadležna tijela.

Unatoč ovim neupitnim činjenicama, dioničar AS Holding je neovlašteno i suprotno zakonskim odredbama objavio svoje „obavještenje“ o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva na drugoj lokaciji i u drugom terminu, suprotno odluci Nadzornog odbora, pozivajući se na odredbe Zakona o privrednim društvima koje se ne mogu primjeniti u ovoj situaciji. Dakle, evidentno je da je dioničar AS Holding, neovlašteno i suprotno zakonskim normama, objavio obavještenje o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva Bosnalijek, čime je grubo prekršio imperativne zakonske norme te istovremeno doveo u zabludu ostale dioničare na njihovu štetu, uz istovremeno nanošenje štete Društvu.

Nadzorni odbor i Uprava Bosnalijeka poduzimaju potrebne radnje s ciljem zaštite Društva od očitog ugrožavanja poslovanja, na štetu svih dioničara, radnika ali i domaće privrede, obzirom da je Bosnalijek najveći proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini.

Ovim putem obavještavamo dioničare i javnost da su isključivo mjerodavne i ispravne informacije i obavještenja objavljena od strane Društva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo