10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

17.08.2022 / 10:34 Regija - Beograd

Srbijanski ratari prekidaju prosvjede, vlada djelomično prihvatila zahtjeve

Srbijanski ratari prekidaju prosvjede, vlada djelomično prihvatila zahtjeve
Foto: FENA

Srbijanski poljoprivrednici odustali su od namjere da traktorima blokiraju Beograd te su prekinuli višednevne prosvjede nakon što im je odlazeća vlada u tehničkom mandatu u utorak kasno navečer potvrdila da prihvaća najveći dio njihovih zahtjeva.

Poslije povremenih blokada pojedinih gradova u Vojvodini i središnjoj Srbiji, započetih prije šest dana, te nakon više neuspjelih pregovora i djelomično uvaženih zahtjeva, vlada premijerke Ane Brnabić objavila je da su njezine prijedloge prihvatile sve udruge ratara i da blokade mogu prestati.

Dodatni pritisak na izvršnu vlast bila je povorka s desecima traktora kojima su poljoprivrednici iz Šumadije u utorak popodne krenuli ka Beogradu s namjerom da se parkiraju ispred zgrade vlade i blokiraju promet u središtu prijestolnice, prenosi Hina pisanje srbijanskih medija.

Prema navodima RTS-a, vlada je predložila otkupnu cijenu suncokreta od 618 eura po toni uz isplatu do 15. listopada, premda su ratari tražili 700 eura. Učinjen je kompromis tako što je vlada ograničila maržu posrednicima, dok će uljare preuzeti trošak transporta od otkupnog mjesta do svojih proizvodnih pogona.

Poticaj za poljoprivredni dizel bit će do daljnjeg oko 16 eurocenti po litri, za 50 litara po hektaru, a premija za otkup mlijeka biti će povećana na oko 12 eurocenti.

Također, poljoprivrednicima je osiguran moratorij na kredite narednih 12 mjeseci, dok ne naplate ovogodišnji urod.

Premijerka Ana Brnabić je ranije, objašnjavajući zašto se ne mogu uvažiti svi zahtjevi, rekla kako država može pomoći poljoprivrednicima, ali "ne može jamčiti cijene proizvoda i miješati se u tržište, jer bi to uništilo gospodarstvo i proračun".

Njezina vlada u tehničkom je mandatu nakon izbora u travnju ove godine, a dogovor o novom mandataru još nije usuglašen. Brnabić je, uz novosadskog gradonačelnika i potpredsjednika vladajuće Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto budućeg premijera.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo