20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

18.08.2022 / 20:43 Svijet - Rusija

Šumski požari u blizini Moskve, ruska prijestolnica prekrivena dimom

Šumski požari u blizini Moskve, ruska prijestolnica prekrivena dimom
Foto: Vijesti.ba

Ruski vatrogasci borili su se da suzbiju požare koji bjesne šumama jugoistočno od Moskve u četvrtak, dok su se mještani prijestolnice žalili na nepodnošljive vrućine i opori zadah dima.

Dim je ušao u Moskvu u ovoj sedmici iz regije Rjazan, udaljene dvjestotinjak kilometara, gdje su zvaničnici okupljali timove u borbi protiv požara.

Vršilac dužnosti guvernera regije, Pavel Malkov, saopćio je da su helikopteri poslani da se bore s vatrenom stihijom i da je više od 300 vatrogasaca djelovalo na terenu.

Iako se zadah dima u Moskvi značajno povukao tokom dana, Malkov je kazao kako strahuje da bi snažni vjetrovi mogli donijeti dim u druge regije.

- Povlačenje se ne očekuje i prilično snažni vjetrovi su prognozirani - kazao je Malkov.

Očekuje se da temperature dostignu i do 33 stepena Celziusa u narednoj sedmici u Moskvi, gdje je objavljen narandžasti meteoalarm zbog toplog vremena. Moskva je zabilježila svoju najvišu temperaturu, 38.2 stepena u 2010., kada je golemi šumski požar stvorio gusti omotač smoga iznad grada.

Pored toga, vlasti u ruskoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingradu, stiješnjenoj između Poljske i Litvanije, javile su o livadskim požarima uslijed abnormalno toplog vremena.

Šumski požari intenzivirali su se u Rusiji u posljednjim godinama zbog toplog vremena izazvanog klimatskim promjenama.

Ekolozi strahuju da bi požari i visoke temperature mogli otopiti sibirske tundre i tresetišta, oslobađajući ugljik koji je dugo bio zatočen u smrznutoj tundri, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo