19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

22.09.2022 / 20:48 Rat u Ukrajini - Bivši italijanski premijer

Berlusconi: Ruski narod i mediji gurnuli su Putina u rat

Berlusconi: Ruski narod i mediji gurnuli su Putina u rat
Foto: Agencije

Ruskog predsjednika Vladimira Putina gurnuli su proruski separatisti u Donbasu i ruski mediji i ljudi u rat u Ukrajini, rekao je bivši premijer i lider desnog centra Forza Italia (FI) Silvio Berlusconi italijanskoj TV u četvrtak.

Milijarderski medijski magnat i stari Putinov prijatelj, koji je osudio rat, rekao je Porta a Porta da su separatisti došli u Moskvu i rekli medijima da su ukrajinski napadi uzrokovali 16.000 mrtvih i da Putin nije uradio ništa na tome da ih odbrani.

- Putina je gurnulo rusko stanovništvo, njegova stranka i njegovi ministri da izmisli ovu specijalnu operaciju - rekao je trostruki bivši premijer.

- Dakle, trupe su trebale da uđu, stignu u Kijev za sedmicu dana, zamjene vladu Zelenskog pristojnim ljudima i  da se vrate u Rusiju. Umjesto toga, našli su neočekivani otpor koji je potom podstaknut oružjem svih vrsta sa Zapada - kazao je Berlusconi, prenosi Ansa.

- Rat traje više od 200 dana, situacija je postala veoma teška, loše mi je kada čujem za mrtve jer sam oduvijek vjerovao da je rat najveće ludilo od svih - zaključio je bivši italijanski premijer.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo