0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.10.2022 / 18:55 Rat u Ukrajini - MVP Rusije

Rusija povlači trupe iz Limana

Rusija povlači trupe iz Limana
Foto: Agencije

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je danas da povlači svoje trupe iz strateškog istočnog ukrajinskog grada Liman, što je veliki udar za ruskog predsednika Vladimira Putina dan nakon što je proglasio pripajanje Donjecka i još tri ukrajinske oblasti, prenosi ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

- Savezničke snage su povučene iz naselja... Lima na povoljnije linije zbog prijetnje od opkoljavanja - saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik Kremlja, rekao je da bi Rusija trebalo da razmotri upotrebu nuklearnog oružja niskog intenziteta kao odgovor.

- Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja ratnog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe nuklearnog oružja niskog intenziteta - napisao je Kadirov na Telegramu u postu u kojem je ismijavao jednog ruskog generala.

Neposredno prije najave ruskog povlačenja, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage ušle u Lajman, ključno željezničko čvorište koje je posljednjih dana bilo meta protivofanzive Kijeva.

- Ukrajinske vazdušno-jurišne snage ulaze u Liman, region Donjecka - navelo je danas ministarstvo na Twitteru. 

Serhij Čerevatij, portparol ukrajinske istočne grupe snaga prethodno je rekao "već smo u Limanu, ali se još vode borbe".

- Naselja Jampil, Novoselivka, Šandriholove, Drobiševe i Stavkij su oslobođena i tamo se poduzimaju stabilizacijske mjere - rekao je Čerevatij.

Čerevatij je procijenio da je broj opkoljenih ruskih vojnika oko 5.000, dodajući da se ruske snage i dalje pokušavaju probiti iz obruča.

Žestoke borbe oko Limana, željezničkog čvorišta regije Donjeck, prijete Rusiji i mogu nanijeti značajan vojni neuspjeh u jednoj od regija koje je Moskva nezakonito proglasila svojim teritorijem.

Moskva je koristila Liman kao logističko središte za operacije u sjevernom dijelu regije Donjeck. Njegov pad predstavljao bi veliki neuspjeh za ruske snage otkako je ukrajinska protuofenziva prošlog mjeseca poslala ruske trupe u regiju Harkiv.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo