3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

12.10.2022 / 11:58 Komentari - Analiza Vijesti.ba

Samo moćan probosanski blok može učiniti HDZ nemoćnim

Samo moćan probosanski blok može učiniti HDZ nemoćnim
Foto: Vijesti.ba
HDZ će biti u poziciji šefa koalicije samo ako bude u mogućnosti da bira između dva probosanska bloka ...

U postizbornim kombinacijama za formiranje vlasti najviše ponavljana rečenica je ona kako su HDZ i SNSD u tom procesu nezaobilazani.

Također, dugogodišnji politički savez Dodika i Čovića oslovljava se moćnim, no iz svega navedenog probosanske stranke ne uče važnu lekciju. Naime, koliko god moćan taj savez bio, on nikada ne može biti moćniji od eventualnog saveza probosanskih stranaka, niti sudbina BiH ovisi od pomenutog dvojca, niti njihovih mentora iz Zagreba i Beograda, već isključivo od strateškog jedinstva probosanskih stranaka.

To se najbolje pokazalo tokom pregovora o izbornom zakonu u decembru prošle godine, kada su SDA, SDP i DF čvrsto insistirale na smanjenju ovlasti doma naroda. Isto jedinstvo su ove tri stranke postigle i u pregovorima 2018.godine, te sa takvim stavom izašle pred pregovarače iz HDZ-a, ali i medijatore iz  SAD, EU i Venecijanske komisije.

Posve je jasno da su ove stranke, makar u pojedinačnim istupima, i danas na istoj strani kada je u pitanju nametanje odredbi Ustava FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Ipak, u postizbornom ludilu čini se, glavnu riječ vode neke manje stranke koje nisu osvojile značajnu podršku birača, pa se u strahu od formiranja jakog probosankog bloka kojeg bi po izbornim rezultatima, ne zatvarajući vrata i za druge mogli predvoditi SDA, SDP i DF, više vodi računa o nanošenju štete političkim rivalima nego o interesu države.

Naime, samo blok predvođen ovim strankama bi u predstavničkim domovima na nivou države i FBiH, čak i bez ruku HDZ-a, imao natpolovične većine. U svakoj drugoj kombinaciji, bilo da HDZ ide sa SDA, ili da ide u vlast sa drugim probosanskim blokom, Dragan Čović će biti neprikosnoveni šef koalicije. Odnosno, samo u koaliciji koju bi prevodile SDA, SDP, DF, sa eventualno još nekim partnerom, politička moć HDZ-a bi u budućoj vlasti bila svedena na minimum.

S druge strane, to ne bi imala vlast koja bi bila formirana se više manjih bez realne podrške birača, pa bi ona bila kao poklon savezu HDZ-SNSD. Jer, jedina garancija za apsolutnu moć na koju Dragan Čović može računati jeste razjedinjenost probosanskih snaga.

U tom smislu važno će biti čuti i stav člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji će uz Željka Komšića na državnom nivou odigrati ključnu ulogu. Upravo je Bećirović tokom prethodne dvije godine bio pokretač inicijative da se formira jak probosanski blok koji bi odgovorio na nasrtaje SNSD-a i HDZ-a na državne institucije.

"Vrijeme je da se stranački, grupni i individualni interesi potisnu u stranu. Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od svake stranke i pojedinca", poručio je tada Bećirović.

Danas je pred pojedincima, ali i političkim strankama probosanske orijentacije velika odluka, koja će u mnogome odrediti dalje sudbinu države. Dva su puta, samo jedan je pravi.


S.Ć.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo