10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

05.12.2022 / 13:24 Svijet - Njemačka

Desničari u Bundestagu predlažu ukidanje OHR-a

Desničari u Bundestagu predlažu ukidanje OHR-a
Foto: RTRS
Poslanici stranke Alternativa za Njemačku /AfD/ uputili su Bundestagu prijedlog rezolucije "Stabilnost i bezbjednost za zapadni Balkan" u kojem se navodi da je proširenje EU na države Zapadnog Balkana nerealno, te da treba težiti privilegovanom partnerstvu po modelu Švajcarske i Norveške.

- Zapadni Balkan je geopolitički nestabilan dio Evrope. Nedostatak ekonomske perspektive, postojanje kriminalnih i narko bandi, terorizam i etno-kulturni sukobi muče BiH, kao i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i pseudo-državu Kosovo - smatraju poslanici Bundestaga.

Predlaže se da njemački Bundestag pozove Saveznu vladu da podrži i sarađuje sa Savjetom ministara protiv širenja radikalnog islama u BiH i regrutovanja terorista, na efikasnom krivičnom gonjenju i prevenciji radikalizacije u zemlji, te da zajedno sa državama potpisnicama Dejtonskog sporazuma provede jaku reformu BiH, stvarajući nezavisan i ravnopravan hrvatski entitet pored bošnjačkog i Republike Srpske.

- Takođe, zajedno sa našim partnerima na nivou UN zalagati se za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika kako bi BiH mogla odlučivati slobodno i suvereno, bez spoljnog miješanja o svom unutrašnjem poretku i razvoju, kao i vršiti pritisak na bošnjačke političke predstavnike da dozvole stranim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Ustavnom sudu BiH da budu zamijenjeni sudijama, državljanima BiH - ističe se u prijedlogu rezolucije koji je u posjedu Srne.

Poslanička grupa AfD ukazuje da politika prinudne centralizacije BiH, provođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba pojačava secesijske tendencije i samo vodi ka daljoj nestabilnosti.

- Umjesto toga, federalnu strukturu BiH, koja je kodifikovana i usidrena u Ustavu BiH Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, treba ojačati tako što će Hrvati formirati nezavisan entitet poput Republike Srpske za Srbe, što je hrvatska strana odavno zahtijevala. Nasilna bošnjačko-hrvatska zajednica u Federaciji BiH biće raspuštena.

Nasilno ujedinjenje znači da Bošnjaci, koji čine relativnu većinu u BiH, odlučuju o hrvatskim predstavnicima u Predsjedništvu BiH. To nije demokratski i vodi ka rastućim tenzijama između etničkih grupa. Osim toga, antisuverena pozicija visokog predstavnika UN za BiH treba da bude ukinuta. Venecijanska komisija Savjeta Evrope saopštila je da su njena ovlaštenja "suštinski nespojiva sa demokratskim karakterom države i suverenitetom BiH" - ističe se u prijedlogu rezolucije i podsjeća da od 2021. godine visoki predstavnik više nema nikakav legitimitet od Savjeta bezbjednosti UN.

U prijedlogu rezolucije se ističe da je multikulturalni eksperiment EU propao i na Kosovu.

- Nakon rata NATO saveza protiv Savezne Republike Јugoslavije /1999./, koji je bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mnoge zapadne države su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. U međuvremenu, Kosovom vlada nacionalistička partija Samoopredjeljenje pod premijerom /samoproglašenog Kosova Aljbinom/ Kurtijem, koja u svom programu predviđa stvaranje Velike Albanije povezivanjem Kosova sa Albanijom - pojašnjava se u prijedlogu rezolucije.

Da bi se uspostavio mir na Kosovu, smatraju poslanici AfD u Bundestagu, moraju se kratkoročno ojačati prava srpske manjine i prenijeti izvršna ovlašćenja na asocijaciju srpskih zajednica na sjeveru Kosova naseljenog Srbima.

- Srpskim crkvama i manastirima, koje je opljačkala albanska mafija 2004. godine, nacionalnim svetinjama Srbije kao npr. svjetskoj baštini UN Visokim Dečanima treba dati eksteritorijalni status koji garantuju UN kako bi se obezbijedila njihova zaštita i integritet. Takođe, svaki pokušaj pritiska na matičnu državu Srbiju da li u kosovskom pitanju ili u slučaju sankcija Rusiji, nedopustivo je miješanje u unutrašnje stvari Srbije i treba najoštrije odbaciti - ističe se u prijedlogu rezolucije.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo