8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.01.2023 / 16:52 Sport - QT

Nakon uspješnog Svjetskog prvenstva Katar ima plan da postane globalna turistička destinacija

Nakon uspješnog Svjetskog prvenstva Katar ima plan da postane globalna turistička destinacija
Foto: FENA
Uskoro će se navršiti mjesec dana od završetka Svjetskog prvenstva u Kataru i, po mnogima, najboljeg finala Mundijala ikada, a ova država Arapskog zaljeva se nastoji pozicionirati...

...kao vodeća globalna turistička destinacija, nastavljajući tako korake u provedbi planova o svojoj ekonomskoj diverzifikaciji.

Naime, vladino tijelo za upravljanje turizmom „Qatar Tourism“ (QT), nedavno je pokrenulo novu kampanju "Osjećaj se bolje u Kataru" koja bi trebala obuhvatiti više od 17 tržišta širom svijeta, uz planove za kreiranje bogatog kalendara prepunog događaja u 2023., što bi trebalo Katar učiniti jednom od omiljenih destinacija na svjetskoj turističkoj karti.

Katarski dnevnik Al-Watan objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto u razdoblju 2022.-2023. uslijed zamaha domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva. To će poboljšati i poziciju Katara na svjetskoj turističkoj karti privlačenjem oko šest miliona posjetitelja godišnje, te će povećati doprinos sektora turizma katarskom BDP-u na 12 posto do 2030, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Štaviše, očekuje se da će Katar kao domaćin uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva u idućim godinama privući čak oko 40 miliona turista, što predstavlja kvantni skok u turističkom procesu te zemlje, prenose katarski mediji.

Upravo je FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. omogućilo posjetiteljima iz cijelog svijeta da iskuse izuzetno gostoprimstvo, kulturu i autentičnu baštinu Katara. To otvaraju prilike za nove atrakcije i zabavna odredišta širom te zaljevske zemlje, koja također doživljava veliku građevinsku renesansu uspostavljanjem infrastrukture: cesta, željeznica, aerodroma i luka, odnosno mreža električne energije, vodovodne mreže i komunikacija. Sve su to obećavajući pokazatelji da će se broj turista koji posjećuju Katar udvostručiti, piše list Al-Watan.

List zaključuje da će „turistički sektor u Kataru doživjeti pravi procvat koji će učvrstiti poziciju ove zemlje kao atraktivne turističke destinacije“.

Nadalje, katarski dnevnik Al-Raya ističe da Katar poduzima „postojane i samouvjerene“ korake u provedbi svojih planova za diversifikaciju privrede uz izvanredan rast u sektoru turizma. Čim je FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. završilo s impresivnim uspjehom, „Qatar Tourism“ (QT) je najavio paket planova i programa za 2023., kao dio svoje strategije za jačanje položaja Katara kao vodeće globalne turističke destinacije privlačenjem šest miliona posjetitelja godišnje i povećanjem broja posjetitelja.

I ovaj list navodi da bi doprinos sektora turizma katarskom BDP-u trebao bi se povećati sa sedam na 12 posto do 2030.

- Nema sumnje da katarska uspješna organizacija FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Qatar 2022., globalnog natjecanja koje je pratilo oko 5 milijardi ljudi širom svijeta prema FIFA-i, te dolazak oko 1,4 miliona posjetitelja tokom trajanja Mundijala, snažno pridonosi jačanju imidža i pozicije Katara na globalnoj turističkoj karti - naglasio je list Al-Raya.

Nadalje, dodaje se da „postoje obećavajući horizonti za sektor turizma u Kataru“ s planovima za privlačenje više ulaganja, što pružanje priliku za zapošljavanje i diverzifikaciju izvora prihoda.

- Država Katar je dokazala svoju sposobnost da pokaže veliko gostoprimstvo, te ugosti ljude različitih nacionalnosti i kultura, na način koji je oduševio posjetitelje iz cijelog svijeta tokom FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022 - zaključuje list Al-Raya.

FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. (od 20. novembra do 18. decembra 2022.) na kojem je Argentina osvojila titulu trijumfom nad Francuskom u finalu poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca, proglašeno je „najboljim Svjetskim prvenstvom u ovom stoljeću“, prema istraživanju BBC Sporta s nevjerovatnih 78 posto glasova. Mundijal u Kataru odnio je dominantnu pobjedu u odnosu na preostala četiri koja su održana u ovom stoljeću.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo