°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

19.01.2023 / 19:10 Regija - Srbija

Zbog poplava proglašena vanredna situacija u Novom Pazaru

Zbog poplava proglašena vanredna situacija u Novom Pazaru
Foto: FENA

Kiša koja pada duže od 24 sata u Novom Pazaru odnijela je prve žrtve. Tri muškarca upala su u rijeku Trnavicu. Jedan je spašen, a dvojica za kojima se tragalo su se, prema nezvaničnim informacijama, utopila. Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, na teritoriji Novog Pazara proglašena je vanredna situacija.

Zbog obilnih padavina došlo je, u nekim dijelovima, do izlivanja rijeka Raške, Jošanice i Trnavice.

Štab je apelovao na građane da izbjegavaju kretanje i zadržavanje u blizini rijeka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova. Učenici srednjih škola danas nisu išli na nastavu.

U Sjenici je također kritična situacija. Voda je poplavila više desetina kuća, a nekoliko porodica je evakuisano. Teška situacija je i u Priboju i Prijepolju. Veliki broj domaćinstava poplavljen je u ovim gradovima. Nekoliko porodica je evakuisano.

Na najkritičnijim mjestima postavljene su vreće sa pjeskom.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je kazao da ono što je najtragičnije je da su izgubili dva života.

- Apelujem na sve sugrađane da se ne izlažu opasnostima, da se ne približavaju rijekama, jer veoma je opasno. Tu su specijalizovane ekipe - MUP, ekipe za vanredne situacije, došao je i načelnik iz Beograda. Tu su sva javna preduzeća angažovana, kao i privredni subjekti i građani koji su sami pritekli u pomoć - naveo je Biševac, javlja RTV Novi Pazar.

Dodao je da će narednu noć dežurati, pratiti kretanje vodostaja sve tri kritične rijeke.

U Novom Pazaru danas su boravili direktor Srbijavoda Goran Puzović i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

U svim gradovima je angažirana dodatna mehanizacija privatnih preduzeća, kao i ljudstvo koje pomaže u odbrani od poplava.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije saopćeno je da će kiša koja večeras pada u toku noći prerasti u snijeg, te da će se iz tog razloga voda u koritima povući.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo