0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

24.01.2023 / 14:39 Regija - Potpredsjednik hrvatske Vlade

Hrvatska: Vrhovni sud osudio Medvedove izjave o sudbenoj vlasti

Hrvatska: Vrhovni sud osudio Medvedove izjave o sudbenoj vlasti
Foto: FENA
Vrhovni sud osudio je izjavu potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojom je komentirao odluke Ustavnog suda...

...i iskazao kako očekuje od Visokog upravnog suda da će i ubuduće odbiti tužbene zahtjeve nekadašnjih pripadnika HVO-a.

 Najviši sud je priopćio kako je krajnje neprimjereno da potpredsjednik vlade i ministar javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Vrhovni sud ističe da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

''Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete'', stoji u priopćenju suda.

Medved se u ponedjeljak referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da "odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava" jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu, prenosi Hina.

Rekao je kako je "potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi koristi u dvije države".

Medved kaže da je bitno izdvojiti nekoliko datuma - 1996. do 2000. godina reguliranje statusa, 2002. godina, 2006. godina potpisivanje ugovora s Bosnom i Hercegovinom, 2013. godina i danas nastojanje podnošenje tih tužbenih zahtjeva za ostvarivanje invalidnine.

"Mi smo 2017. godine u zakonu jasno propisali, znači osigurali sigurnost primanja za one pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su do tada bili na redovitoj isplati i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa i u BiH i u Hrvatskoj", rekao je.

Stoga, kaže, smatra da "Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost" te očekuje "od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće".

Jutarnji list je objavio kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika HVO-a, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun.

Ističu kako je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Ustavni sud je, dodaje Jutarnji list, odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju i desetaka ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo