20°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

25.01.2023 / 19:22 Rat u Ukrajini - Ruski predsjednik

Putin: Mi smo garant ustavnog poretka Austrije, Njemačka i dalje pod okupacijom

Putin: Mi smo garant ustavnog poretka Austrije, Njemačka i dalje pod okupacijom
Foto: Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su američke trupe u Njemačkoj i dalje okupacione snage i u pravnom smislu i u praksi.

“Sovjetske trupe su bile stacionirane u Austriji, ali su dobrovoljno otišle. Rusija je, kao pravna nasljednica Sovjetskog Saveza, garant ustavnog poretka Austrije i njene neutralnosti. Mnogi obični ljudi u Austriji su toga svjesni i zahvalni su Rusiji na ovoj poziciji. Što se tiče drugih evropskih zemalja, situacija je komplikovana”, rekao je Putin na sastanku sa studentima.

Putin je kazao da je Njemačka “najveća zemlja u Evropi i ekonomski gigant”, i dodao da je Sovjetski Savez “formalizovao okončanje okupacije” te države, za razliku od SAD-a, prenosi agencija TASS.

“Poslije Drugog svjetskog rata Njemačka je podijeljena na četiri sektora: američki, britanski, francuski i sovjetski. Sovjetski Savez je formalizovao okonačnje tog okupacionog statusa, a SAD nisu. Striktno govoreći, formalno i u pravnom smislu, na teritoriji Njemačke se nalaze američke okupacione snage i mnogo ih je tamo”, naveo je Putin.

Dodao je da i “sami njemački političari govore da Njemačka poslije Drugog svjetskog rata nikada nije bila suverena zemlja u punom smislu te riječi”.

Putin je danas rekao i da će evropske zemlje “prije ili kasnije povratiti svoj suverenitet”, ali je dodao da bi to moglo da potraje.

Nakon što mu je studentkinja Darija Semjonova ispričala da je bila primorana da napusti školovanje u Beču ubrzo pošto je Rusija napala Ukrajinu, rekavši da je austrijski državni univerzitet od nje tražio da potpiše dokumente u kojima je Rusija označena kao “država sponzor terorizma”, Putin je kazao da je ta priča “primjer da Evropi nedostaje nezavisnost”.

“Naravno, vrijeme kada će Evropa nekako obnoviti svoj suverenitet sigurno će doći. Očigledno, za to će možda biti potrebno neko vrijeme”, naveo je Putin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo