14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

27.01.2023 / 15:16 Rat u Ukrajini - Josep Borrell

Nadam se da Južna Afrika može uvjeriti Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini

Nadam se da Južna Afrika može uvjeriti Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini
Josep Borrell / Vijesti.ba
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak da se nada da će Južna Afrika iskoristiti svoje dobre odnose sa Rusijom da je ubijedi da okonča sukob u Ukrajini.

Govoreći zajedno s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova Naledijem Pandorom u glavnom gradu Pretoriji, Borrell je rekao da EU ne traži od Južne Afrike da bira stranu, već samo traži od zemalja širom svijeta da se pridržavaju Povelje Ujedinjenih naroda.

- Ovo nije samo evropski rat. On se dešava na evropskom tlu, ali utiče na cijeli svijet - rekao je on.

Pandor je rekao da rješenja za trenutne probleme leže u multilateralizmu, prenosi Reuters.

- Ne moraju samo Južna Afrika i druge afričke zemlje igrati ulogu u traženju mira. Svi moramo težiti da dođemo do pregovaračkog ishoda kako bismo odgovorili na zabrinutosti svih uključenih strana - kazao je.

Borrellova posjeta Južnoj Africi dolazi nekoliko dana nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također razgovarao u Pretoriji s Pandorom.

Južna Afrika je jedan od najvažnijih saveznika Rusije na kontinentu podijeljenom zbog invazije i pokušaja Zapada da izoluje Moskvu zbog njenih vojnih akcija.

Borrell se također dotakao spora oko izvoza agruma iz Južne Afrike u EU, rekavši da se to rješava na najvišim nivoima.

Južna Afrika i EU nisu uspjele postići sporazum o strogim ograničenjima EU koja su zaustavila izvoz južnoafričkih citrusa u EU prije skoro šest mjeseci.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo