8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

28.01.2023 / 12:36 Ljepota i Zdravlje - Časopis Nature

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba
Foto: Vijesti.ba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje ukazuju na postojanje "fetalnog mikrobioma", odnosno bakterija u fetusu prije rođenja.

Tvrdnju da se žive bakterije kod beba pojavljuju u maternici jednoglasno je oborilo 46 naučnika i tako riješilo naučni spor od velikog značaja za kliničku medicinu širom svijeta, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Pretpostavka da je maternica sterilno okruženje i da bebe razvijaju mikrobiom, tj. zajednicu crijevnih bakterija i drugih mikroorganizama, tek nakon rođenja, jedan je od utvrđenih principa imunologije i reproduktivne biologije. Nekoliko studija objavljenih od 2010. dovodi u pitanje ovaj princip nakon što su bakterije pronađene u uzorcima placente i amnionske tekućine.

Interdisciplinarni tim vodećih stručnjaka za istraživanje mikrobioma iz područja reproduktivne biologije, embriologije i imunologije pomno je pregledao ove konfliktne studije i verifikovao analize. Nakon pregleda studija i vlastite analize, naučnici su utvrdili da je do otkrivanja mikrobioma u fetalnom tkivu došlo zbog kontaminacije uzoraka uzetih iz maternice.

Problem s ovim mikrobiomima je što je koncentracija uspostavljenih bakterija vrlo niska. Stoga se bakterije moraju vrlo pažljivo identificirati i razlikovati od kontaminacije.

- Baze podataka i bioinformatičke metode igraju posebnu ulogu u takvim analizama. Tačan trenutak i način razvoja ljudskog mikrobioma nakon rođenja ima trajan utjecaj na zdravlje i na život osobe općenito - objašnjava Thomas Rathai sa Univerziteta u Beču, jedan od učesnika studije.

Nova studija, objavljena u časopisu Nature, baca svjetlo na naučnu kontroverzu koja ima dalekosežan utjecaj na kliničku medicinu.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo