15°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

29.01.2023 / 10:34 Rat u Ukrajini - Institut za rat

Rusi pogrešno procijenili stanje svoje vojske

Rusi pogrešno procijenili stanje svoje vojske
Foto: Arhiv
Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini u kojoj navodi da Rusi vjerojatno planiraju novu ofenzivu na temelju pogrešnih pretpostavki o sposobnostima svoje vojske.

Također navode da Rusi trenutno pokušavaju zamijeniti iscrpljene snage skupine Wagner nakon osvajanja Soledara.

"Ruske snage vjerojatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofenzivne operacije. Ne postoje dokazi koji bi sugerirali da su ruske snage regenerirale dovoljnu borbenu moć nakon gubitaka u ranim fazama rata kako bi omogućile provođenje istovremenih ofenziva velikih razmjera u sljedećih nekoliko mjeseci", navodi ISW.

Upitna sposobnost Rusa

Dodaju da je ruska vojska osvojila područja oko Bahmuta oslanjajući se na mnogobrojno ljudstvo i uz ogromne ljudske troškove.

"Štoviše, malo je vjerojatno da će konvencionalna ruska vojska biti voljna podnijeti onakve vrste užasnih gubitaka koje je taktika 'ljudskog vala' nanijela Wagnerovim osuđenicima. Sposobnost Rusa da ove zime i proljeća izvrše brze ofenzive velikih razmjera na više smjerova stoga je vrlo upitna", kažu.

Ruski vojni neuspjesi u regijama Kijeva, Harkiva i Hersona u više navrata su pokazali da rusko vojno vodstvo precjenjuje vlastite sposobnosti ruske vojske. Kažu da u bitci za Vuledar trenutno sudjeluju degradirani elementi mornaričkog pješaštva Istočne vojne oblasti, koji će se potpuno istrošiti čak i ako Rusi zauzmu grad.

Proljetna kišna sezona


ISW navodi da čak i ako Ukrajina izgubi Vuledar, to vjerojatno neće dovesti do ruskog proboja na više linija napredovanja u Donjecku ili na ratištu općenito.

Proljetna kišna sezona u Ukrajini, koja obično nastupa oko travnja, degradirat će pogodnost terena za manevarsko ratovanje. Ako ruske snage pokušaju istodobne mehanizirane ofenzive u sljedeća dva mjeseca, vjerojatno će poremetiti ukrajinske napore da provedu protuofenzivu u kratkom roku, ali bi takva ruska ofenziva vjerojatno prerano kulminirala tijekom proljetne kišne sezone – ako ne i ranije – prije nego što postigne operativno značajan učinak.

Ukrajinske protuofenzive

To bi stvorilo uvjete koje bi ukrajinske snage mogle iskoristiti za protuofenzivu u proljeće ili ljeto 2023. godine. Ukrajina bi također mogla imati sve veće koristi od zapadnih tenkova koji su joj tek obećani.

ISW smatra da je malo vjerojatno da će Rusi postići operativno odlučujuće uspjehe u svojim trenutnim i vjerojatno nadolazećim ofenzivnim operacijama iako će vjerojatno ostvariti taktičke, a možda čak i operativno značajne dobitke.

Ukrajina će se vrlo vjerojatno naći u dobroj poziciji iz koje može voditi uspješne protuofenzivne operacije nakon kulminacije ruskih ofenziva prije ili tijekom proljetne kišne sezone, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo