7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

29.01.2023 / 15:27 Rat u Ukrajini - Njemački kancelar

Olaf Scholz spreman za razgovor s Putinom

Olaf Scholz spreman za razgovor s Putinom
Foto: Vijesti.ba
Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da želi da nastavi direktne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini, javlja Anadolija.

“Ponovo ću razgovarati sa Putinom jer moramo da razgovaramo jedni s drugima”, rekao je Scholz berlinskom listu Tagesspiegel u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Kako je kazao, na Putinu je da povuče trupe iz Ukrajine i okonča ovaj strašni, besmisleni rat koji je već koštao života stotina hiljada ljudi.

Iako prethodni telefonski razgovori s Putinom “nisu bili nepristojni po tonu”, ruski lider je uvijek iznova jasno stavljao do znanja da želi “nasilno inkorporirati dijelove svoje susjedne zemlje”, što je “neprihvatljivo”, rekao je njemački kancelar.

“Ponekad su se postavljala i konkretna pitanja o razmjeni zarobljenika, izvozu žitarica iz Ukrajine i nuklearnoj elektrani Zaporožje”, rekao je Scholz.

Međutim, smatra da je važno da se razgovori uvijek vraćaju na stvarnu temu – kako da svijet izađe iz ove užasne situacije.

“Preduslov za to je jasan, a to je povlačenje ruskih trupa”, kazao je Scholz.

Ponovo je upozorio da NATO ne treba uvlačiti u rat sa Moskvom.

“Njemački kancelar koji ozbiljno prihvati svoju zakletvu mora učiniti sve da se rat Rusije protiv Ukrajine ne pretvori u rat između Rusije i NATO-a”, naglasio je Scholz, dodajući da neće “dopustiti takvu eskalaciju”.

Scholz je mislio na komentare ministrice vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je izazvala pometnju ove sedmice rekavši da je Njemačka “već u ratu s Rusijom”.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo