4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

30.01.2023 / 20:19 Regija - MVP Srbije

Dačić o Milanoviću: To je principijelan stav

Dačić o Milanoviću: To je principijelan stav
Foto: Agencije
Srpski šef diplomacije Ivica Dačić pozdravio je izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji ocijenivši da se radi o principijelnom poštivanju međunarodnog prava.

Dačić: Ne znam koji su razlozi za tu izjavu, ali je pozdravljam

Dačić je agenciji Tanjug rekao kako ne ulazi u to ima li Milanović neke unutarnjopolitičke razloge za takvu izjavu, ali da je to stajalište šefa države članice Europske unije i NATO-a, što on pozdravlja.

"Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštivanja međunarodnog prava, koje jamči nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", rekao je Dačić.

"Na Kosovu je srušen međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromjenjive", istaknuo je.

Milanović: Kosovo je oteto od Srbije. Nije aneksija, nego otimanje

Podsjetimo, Milanović je ranije danas kritizirao međunarodnu zajednicu jer optužuje Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a Kosovo je, tvrdi on, otela Srbiji.

"Ja stojim iza Kosova i podržavam ga. Ali tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi, onda je to kriminal", rekao je Milanović.

Njegova izjava izazvala je odobravanje u većini srpskih medija koji donose naslove poput "Milanović: Oteli smo Kosovo", "Milanović priznao: Kosovo je oteto od Srbije"; "Milanović promijenio ploču, stao na stranu Beograda?". Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zasad nije komentirao Milanovićevu izjavu rekavši da je mora vidjeti u cijelosti.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo