7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

03.02.2023 / 11:59 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Njemačka šalje 88 tenkova Leopard 1 Ukrajini

Njemačka šalje 88 tenkova Leopard 1 Ukrajini
Foto: FENA

Njemačka vlada odobrila je isporuku 88 svojih starih tenkova Leopard 1 Kijevu, objavili su u petak lokalni mediji.

 

Ovaj potez dalje signalizira preokret berlinske politike o tenkovima za Ukrajinu, devet dana nakon što je vlada objavila da će poslati jednu četu tenkova Leopard 2 u Kijev kao dio evropske koalicije.

Berlin je odobrio planove njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall da proda desetine starijih Leoparda Kijevu, nakon što budu popravljeni, za ukupnu cijenu od više od 100 miliona eura, izvijestio je Süddeutsche Zeitung, citirajući “izvore iz vlade”.

Ipak, ovo rizikuje stvaranje uskih grla u opskrbi, jer se Leopard 1 više ne proizvode, a njihove školjke imaju drugačiji kalibar od novijih Leopard 2, prenosi Reuters.

Njemačka vlada također razmatra otkup 15 tenkova Gepard koje je prodala Kataru, ali bi se tu mogla suočiti i s nekim problemima, jer se municija za njih proizvodi u Švicarskoj, koja je do sada odbijala da odobri ponovni izvoz u Ukrajinu s obrazloženjem da to bi narušilo njenu neutralnost. Međutim, neki švicarski poslanici traže da zemlja preispita svoj stav.

Nakon sedmica intenzivnog pritiska svojih partnera, Njemačka je prošle sedmice objavila da će odobriti isporuku oko 80 tenkova Leopard 2 Ukrajini, uključujući oko 14 vlastitih tenkova, kao dio koalicije evropskih zemalja. Budući da su tenkovi njemačke proizvodnje, drugim zemljama koje su bile spremne da ih pošalju u Ukrajinu bilo je potrebno odobrenje njemačke vlade.

Kijev je mjesecima pritiskao svoje saveznike da pošalju tenkove, navodeći da su mu potrebne stotine da bi se suočio s potencijalnom ruskom kontraofanzivom na proljeće.

Velika Britanija je također obećala da će Kijevu poslati neke od svojih tenkova Challenger 2, dok su SAD poručile da će poslati 31 tenk M1 Abrams.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo