6°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

03.02.2023 / 18:05 Rat u Ukrajini - Predsjednica EK

Von der Leyen: EU priprema deseti paket sankcija protiv Rusije

Von der Leyen: EU priprema deseti paket sankcija protiv Rusije
Foto: Agencije

Evropska unija (EU) priprema deseti paket sankcija protiv Rusije, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Deseti paket je na putu. Imamo cilj da bude spreman do 24. februara", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, nakon samita između dvije strane.

Istakla je da ruska ekonomija već "plaća visoku cijenu" zbog rata u Ukrajini, zahvaljujući upravo sankcijama koje je EU do sada uvela Moskvi.

Fon der Lajen je dodala da bi novi paket trebao stupiti na snagu 24. februara, tačno godinu od početka rata u Ukrajini. Obim novog paketa sankcija bi trebao biti oko deset milijardi eura.

"Opet imamo ogroman paket sankcija", rekla je Fon der Lajen i dodala:

"Plan je da se još jednom fokusiramo na tehnologiju koju ruska ratna mašinerija može, ali ne bi trebala koristiti. Drugim riječima, dublje razmatramo komponente koje su pronađene, naprimjer, u bespilotnim letjelicama kako bismo bili sigurni da Rusija nema na raspolaganju ove tehnologije ili proizvodnju dronova, na primjer u Iranu, koje pomno pratimo."

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo