20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

04.02.2023 / 17:49 Rat u Ukrajini - Upozorenje

SAD upozorava Tursku na izvoz koji bi mogao koristiti Rusiji u ratu

SAD upozorava Tursku na izvoz koji bi mogao koristiti Rusiji u ratu
Foto: Agencije

Sjedinjene Države su proteklih dana upozorile Tursku na izvoz u Rusiju kemikalija, mikročipova i drugih proizvoda koji se mogu koristiti u moskovskim ratnim naporima u Ukrajini, a mogle bi i kažnjavati turske kompanije ili banke koje krše sankcije.

Brajan Nelson, dužnosnik Ministarstva financija SAD-a, posjetio je dužnosnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću suradnju u ometanju protoka takve robe.

U govoru pred bankarima, Nelson je rekao da značajan jednogodišnji rast izvoza u Rusiju ostavlja turske kompanije "posebno ranjivim na reputaciju i rizike sankcija", ili gubi pristup tržištima G7.

Trebali bi "poduzeti dodatne mjere opreza kako bi izbjegli transakcije vezane za potencijalne transfere tehnologije dvostruke namjene koje bi mogao koristiti ruski vojno-industrijski kompleks", rekao je on u govoru koji je izdalo Ministarstvo financija.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i izaslanstvo istaknuli su da desetci milijuna dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Nije čudno da Rusija aktivno nastoji iskoristiti povijesne ekonomske veze koje ima u Turskoj. Pitanje je kakav će biti turski odgovor", rekao je dužnosnik.

Članica NATO-a Ankara se načelno protivi sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, ali kaže da će ih i ona uvesti u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze koji su protivni toj namjeri.

Zapadne zemlje primijenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon invazije Moskve prije skoro godinu dana. Ipak, kanali opskrbe su ostali otvoreni iz Hong Konga, Turske i drugih trgovačkih centara.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo