8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.03.2023 / 11:00 Rat u Ukrajini - Vladimir Putin

Rusija otvorena za političko i diplomatsko rješenje za Ukrajinu

Rusija otvorena za političko i diplomatsko rješenje za Ukrajinu
Foto: Vijesti.ba
Rusija je spremna da pronađe "političko i diplomatsko rješenje" za pitanje Ukrajine ...

... i cijeni "dobro izbalansiran" stav Kine o tom pitanju, rekao je predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolija.

Moskva pozdravlja “spremnost Pekinga da značajno doprinese rješavanju krize”, rekao je Putin u tekstu koji je kineski list People’s Daily objavio u nedjelju, dan uoči posjete predsjednika Xi Jinpinga Moskvi.

“Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize. Nije Rusija ta koja je prekinula mirovne pregovore u aprilu 2022.”, rekao je Putin.

Smatra da budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od volje za uključivanje u smislenu diskusiju uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku realnost.

Uslovi koje je Rusiji postavio Zapad pokazuju da je ona “odvojena od stvarnosti” i da nije zainteresovana za pronalaženje rješenja, rekao je ruski predsjednik.

Putin je kazao da je rat u Ukrajini “isprovociran i da ga Zapad marljivo potpiruje”.

“Očigledno je da postoje snage koje uporno rade na podjelu zajedničkog euroazijskog prostora u mrežu ‘ekskluzivnih klubova’ i vojnih blokova koji bi služili da zadrže razvoj naših zemalja i naškode njihovim interesima. Ovo neće uspjeti”, istakao je Putin.

Poručio je da su Rusija i Kina “posvećene principu nedjeljivosti sigurnosti, koji NATO blok grubo krši”.

“Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i potpuno opasnih akcija koje ugrožavaju nuklearnu sigurnost. Odbacujemo nelegitimne jednostrane sankcije, koje se moraju ukinuti”, rekao je Putin.

Upozorio je da politika Washingtona da “istovremeno odvraća Rusiju i Kinu, kao i sve one koji ne podliježu američkom diktatu, postaje sve žešća i agresivnija”.

“Rusija je označena kao ‘neposredna prijetnja’, a Kina ‘strateški konkurent'”, kazao je Putin.

Što se tiče odnosa između Moskve i Pekinga, ruski predsjednik je rekao da će Xijeva posjeta dati “novi snažan podsticaj njihovoj bilateralnoj saradnji”.

“Odnosi Rusije i Kine dostigli su najviši nivo u svojoj historiji i još više jačaju. Oni svojim kvalitetom nadmašuju vojno-političke saveze iz vremena Hladnog rata, bez ikakvih ograničenja i tabua”, rekao je Putin.

Prioriteti u odnosima uključuju trgovinsko i ekonomsko partnerstvo, rekao je on, dodajući da se trgovina u 2022. udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, a cilj od 200 milijardi dolara bit će premašen već ove godine, a ne 2024. godine.

“Naše zemlje, zajedno sa istomišljenicima, dosljedno se zalažu za oblikovanje pravednijeg multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne određenim ‘pravilima’ koja služe potrebama ‘zlatne milijarde'”, rekao je Putin.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo