8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.03.2023 / 13:43 Rat u Ukrajini - Zbog Putina

Rusija tvrdi da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca i sudija ICC-a

Rusija tvrdi da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca i sudija ICC-a
Foto: Agencije

Ruska istražna komisija saopćila je u ponedeljak da je pokrenula krivični postupak protiv tužiocca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i sudija koji su u petak izdali nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Komisija, nadležna za istraživanje teških zločina, saopćila je kako nema osnova za krivičnu odgovornost s Putinove strane, i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužioca ICC-a pokazali su znake zločina prema ruskom zakonu, tvrdi komisija - svjesno optuživanje nevine osobe za zločin i "pripremanje napada na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruska akcija simboličan je gest prkosa kao odgovor na potjernicu izdatu protiv Putina u petak, kojom su on i ruska povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je taj potez nazvao nečuvenim, ali pravno nevažećim jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren ICC, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo