14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.03.2023 / 19:41 Regija - Specijalni izaslanik SD

Eskobar: Dogovor Kurtija i Vučića je pravno obavezujući

Eskobar: Dogovor Kurtija i Vučića je pravno obavezujući
Foto: arhiv

Specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu prije dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na online konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

- Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obje strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu - rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sporovođenje dogovora odraziti na evropski put obje strane.

- Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dvije strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obje strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije. Napredovaćemo samo ako sporazum što prije počne da se primjenjuje - rekao je on.

Kako je istakao, Srbija mora da radi na ključnim elementima aneksa.

- Za obje strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primijeni. To se od obje strane očekuje. Nastavićemo dalje da radimo sa obje strane i našim partnerima - rekao je on.

Na pitanje da li se na sastanku u Ohridu razgovaralo o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, on je kazao da ne može to da kaže, ali da se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom prijedlogu.

Eskobar je dodao da je opšta stvar da je EU put i Kosova i Srbije uslovljen implementacijom sporazuma o normalizaciji odnosa, a da će EU pomno pratiti proces kako sporazum ne bi samo bio prihvaćen, već i kako bi se stvorila pozitivna dugoročna saradnja Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, to što je samit organizovan u Ohridu jeste veliki pokazatelj da Sjeverna Makedonija radi na svom evropskom putu.

On kaže da ideja o formiranju ZSO ne zavisi od EU već od Kosova, kao i da u interesu treba da bude boljitak ljudi koji žive tamo, ali da se ne krši ustavnost Kosova.

- Implementacija sporazuma se očekuje odmah, dijalog će se nastaviti jer želimo da plan o normalizaciji uspije. Želimo interakciju dvije zemlje, da se obje brzo kreću ka evroatlantskim integracijama - zaključio je Eskobar i dodao da samit na Ohridu nije bio o međusobnom priznanju već kako bi se našlo mirno rješenje za pomirenje u regionu.

Govoreći o uticaju Rusije na desničarske pokrete u Srbiji, Eskobar je rekao kako nema dokaza, ali da se zna da Rusija preko medija i društvenih mreža pokušava da učestvuje u narativima desničarskih organizacija koji bi da uspore evroatlanske integracije.

- Vjerujemo da Rusija želi da oteža implementaciju sporazuma, ali ovo je lokalan problem i rješenje mora biti lokalno, a rješenje je regionalno pomirenje - rekao je Eskobar i objasnio kako Rusija na samitu nije bila pristutna, ni pomenuta.


(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo