8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

23.03.2023 / 18:57 Regija - Američki državni sekretar

Blinken očekuje da će pet članica EU priznati Kosovo

Blinken očekuje da će pet članica EU priznati Kosovo
Foto: Agencije

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da bi, ako se sporazum Kosova i Srbije primijeni, to otvorilo put priznavanju Kosova od pet zemalja Evropske unije koje ga nisu priznale, javlja Glas Amerike.

Blinken je odgovarao na pitanja demokratske senatorice Jeanne Shaheen u vezi sa njegovim naporima da ubijedi pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

“To je svakako pitanje koje nastavljamo da pokrećemo, ali također mislim da nas ovaj sporazum, ako se nastavi dalje, zapravo stavlja na put ka priznanju od ovih zemalja”, rekao je američki sekretar pred članovima Kongresa.

Pet EU zemalja ne priznaje Kosovo: Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka, podsjeća Glas Amerike.

Blinken je istakao da je priznanje Srbije druga stvar i da će potrajati.

“Ali ako one (zemlje) dođu do normalizovanih odnosa, to bi imalo pozitivan efekat i vjerujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da je za pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, činjenica da ove zemlje (Kosovo i Srbija) su postigli dogovor i pod pretpostavkom da će ga sprovesti, to će ih gurnuti ka priznanju”, rekao je Blinken.

Državni sekretar Blinken je tokom sjednice rekao da je napredak koji je postignut između Srbije i Kosova pun nade, posebno onaj od prošlog vikenda da se primjeni mapa puta na putu ka normalizaciji.

“Smatram da je važno, osim što su se obje zemlje načelno dogovorile da to učine, te su obaveze dio planova obje zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, pa se nadam da će to biti podsticaj da ih sprovode”, rekao je on.

Senatorka Shaheen je rekla da se slaže.

“Verujem da je važno da ljudi i na Kosovu i u Srbiji vide neke koristi u svom privatnom životu od ovakvog tipa sporazuma i nadamo se da će to približiti obje zemlje EU”, rekla je ona.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države “veoma uključene u ovaj proces”.

“Razgovarao sam i sa premijerom (Albinom) Kurtijem i predsjednikom (Aleksandarom) Vučićem u vezi sa tim, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak“, rekao je on.

(Vijesti.ba)

Blinken je dodao da snažno ohrabruje angažman članova Kongresa sa parlamentima dvije zemlje, kao i sa samim liderima dvije zemlje.

Izdvajamo