13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.03.2023 / 12:36 Regija - Situacija u svijetu

Vučić: Amerikanci u Evropi prave novi blok

Vučić: Amerikanci u Evropi prave novi blok
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Amerikanci prave blok unutar Evrope, koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina.

Naglasio je da ako tome dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike.

- Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike - rekao je Vučić za tv Pink.

Dodao je da će se mijenjati dinamika odnosa Srbije sa Evropom, i da želi da se nada da će to biti u pozitivnom svjetlu.

- Ali za nas postoje ograničavajući faktori, a to su sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Mislim da će se u međuvremenu dogoditi još mnogo toga. Bajdenov akt o smanjenju inflacije, koji je genijalan, čime su natjerali kompanije iz EU da se sele u Ameriku, oni će se sada dogovoriti sa Evropom da za evropske zemlje to ne važi. Uzeće kompanije poput Volskvagena i radna mjesta. Dogovoriće se da to ne važi, ali da moraju da sprovode mjere prema Kini kakve sprovodi i Amerika - rekao je on.

Vučić je istakao da je vidna promjena prema NR Kini, i da je prvi put predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upotrijebila sintagmu strateški rival, što je američki termin.

- Biće isti odnos Evrope i SAD prema Kini. Biće interesantno. Zato će biti interesantna posjeta Kini Ursule fon der Lajen i francuskog predsjednika Emanuela Makrona. I mi moramo da gledamo sebe, kako ćemo da sačuvamo svoju zemlju - naveo je predsjednik Srbije.

On je rekao i da Srbija mora da se izbori sa svim problemima sa kojima se suočava, i da se nada da će uspjeti.

Vučić je govorio i o situaciji u Ukrajini.

- Mislim da već u junu mora da uslijedi, pošto Ukrajina neće lako pobijediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donesene odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU - rekao je on.

Vučić se osvrnuo na izjavu Kristijana Veršolca, koji je rekao da je od srpskog predsjednika saznao da će početi sukob u Ukrajini.

- Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u arhivi televizije moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsjednika Rusije Vladimira Putina. Јa sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svijetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. I ja sam razumio šta će se desiti u Ukrajini - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da je Putin ranije uvijek govorio mnogo o Ukrajini, a na tom sastanku nije pričao ni tri minuta.

On je dodao da nije prorok, već je samo slušao i ređao činjenice, i da će pokušati da objasni šta očekuje u narednom periodu.

Komentarišući odluku Međunarodnog krivičnog suda o izdavanju naloga za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je rekao da je ta odluka loša za sve, čak i za one koju su takvu odluku donijeli.

- Kako ćete sa nekim da pregovarate, da donosite važne odluke ako mu visi mač nad glavom? Takva odluka je loša i u političkom i u ekonomskom smislu. Oni koji se busaju u grudi da su blizu pobjede, a daleko su od toga. Ovo je sukob u kome niko neće pobijediti - rekao je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo