32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

30.03.2023 / 08:40 Rat u Ukrajini - Mario Banožić

Helikopteri iz Hrvatske uskoro u Ukrajini

Helikopteri iz Hrvatske uskoro u Ukrajini
Foto: Vijesti.ba
Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u Odesi je rekao kako očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini „uskoro“ stići u tu zemlju, ...

... a njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov rekao je da se razmatra obuka ukrajinskih instruktora za razminiranje u Hrvatskoj.

Banožić je juče stigao u jednodnevni posjet Ukrajini gdje se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Na konferenciji za medije u odgovoru na pitanje ukrajinskog novinara rekao je da očekuje da će transfer helikoptera biti dovršen „uskoro“.

Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T.

Reznikov je na konferenciji Hrvatsku nazvao velikim prijateljem Ukrajine pa zahvalio Banožiću na osobnom angažmanu u pomoći Ukrajini.

„Vaši ljudi znaju tragediju Vukovara, znaju što je sjećanje na poginule, što je mučenje civila. Znate kako osnažiti svoju obranu kad imate neprijateljskog susjeda“, rekao je ukrajinski ministar.

Prvu pomoć Ukrajina je od Hrvatske dobila 28. veljače, četiri dana nakon početka invazije, rekao je Reznikov.

„Bratska nacija“ Hrvatska pomogla je u otporu agresiji Rusije, ali i protjerivanju njezinih snaga iz područja poput Harkiva, Sumija i Kijeva, rekao je Reznikov.

Hrvatska ima odlično iskustvo u razminiranju, rekao je nadalje Reznikov i stoga se razmatra obuka ukrajinskih instruktora u Hrvatskoj.

Banožić je naglasio da hrvatski narod zbog iskustva Domovinskog rata zna kroz što Ukrajina prolazi, da stoji uz nju, da će se ta podrška nastaviti „koliko god treba“ te da je uvjeren u ukrajinsku pobjedu.

Istaknuo je da su Reznikov i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pokazali da „hrabro vodstvo“ Ukrajini donosi uspjeh u borbi.

Ranije u srijedu hrvatski ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će Hrvatska u okviru pružanja pomoći Ukrajini prihvatiti do 20 ranjenih iz te zemlje.

Vlada RH 16. ožujka donijela je odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo