°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.04.2023 / 07:55 Komentari - Godišnjica formiranja

Rođendan Armije RBiH: Herojski otpor dvostrukoj agresiji i avetima fašizma

Rođendan Armije RBiH: Herojski otpor dvostrukoj agresiji i avetima fašizma
Armija RBiH u porodici antifašističkih armija / Iz knjige 'Heroji Mostara'
Na današnji dan 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Bila je jedina zvanična oružana snaga Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate i suverene države.

Armija RBIH je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljaca. Nastala je iz potrebe za odbranom Bosne i Hercegovine, a njenim osnivanjem naša zemlja je prvi put dobila svoju vojsku.

Vrhovni komandant bio je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

U početku je brojala pet, a do kraja rata za odbranu države sedam korpusa. Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, tokom agresije na BiH, borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda i upravo su multietnički sastavi jedinica bili jedno od glavnih obilježja Armije RBiH.

Dva agresora

Do 1993. godine odupirala se velikosrpskom agresoru, a od 1993. godine i velikohrvatskom.

Srbija i Crna Gora su u aprilu 1992. godine objedinjene u Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je u sastavu svojih vojnih  snaga, u svrhu prikrivanja agresije na BiH uspostavila paravojsku - Vojsku Republike Srpske“. Isto je uradila i Hrvatska uspostavom "Hrvatskog vijeća odbrane".  Ove činjenice kasnije su dokazane kroz brojne presude pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. Isti Sud je dokazao da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman donosili glavne državne odluke o započinjanju, vođenju i prekidu rata u BiH. Republika BiH i njena Armija su za neprijatelje imali profašističke ideologije, politike i vojske.

Priznanje antifašističkoj borbi

S druge strane, o antifašističkoj borbi Armije RBiH najbolje svjedoči vojna parada povodom Dana pobjede i proslave pedesete godišnjice od pobjede Evrope nad fašizmom u Parizu 1995. godine. Tada je Bosna i Hercegovina, odnosno njena Armija, dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi, a čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine pripala je proslavljenom komandatu 41. mostarske slavne i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu.

Učešćem na vojnoj paradi u Parizu tog dana Armija Republike Bosne i Hercegovine je dobila priznanje za borbu koju je vodila, te za razliku od drugih vojnih formacija u Bosni i Hercegovini postala dio evropske antifašističke porodice. Tada je cijeli svijet aplaudirao antifašističkoj borbi male zemlje koja se suprotstavila probuđenim avetima fašizma.

Armija RBIH je u svojoj borbi napravila niz nevjerojatnih podviga, od među kojima Operacija Vlašić, Sloboda 94, Deblokada Mostara, odbrane Gradačca, Maglaja, Teočaka ...

Opstankom Bosne i Hercegovine, Armija RBiH je izvojevala svoju najveću pobjedu!


(Vijesti.ba)

Izdvajamo