24°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

27.04.2023 / 14:14 Regija - Hrvatski predsjednik

Milanović: Albanija bi bila blizu EU da nema predrasuda prema muslimanima

Milanović: Albanija bi bila blizu EU da nema predrasuda prema muslimanima
Foto: FENA

Albanija je trebala biti mnogo bliže ulasku u Europsku uniju, a to nije zbog predrasuda prema Balkanu i muslimanima, istaknuo je u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon razgovora s albanskim kolegom Bajramom Begajom na Pantovčaku.

 

“Albanija je, po meni, trebala odavno biti u puno višoj fazi integracije u EU-u”, kazao je Milanović, istaknuvši da nema nijednog političkog, sigurnosnog i ekonomskog razloga Albanija “ne bude pri kraju pregovora”.

Međutim, zbog predrasuda to nije slučaj.

“Razlog su predrasude prema Balkanu i prema muslimanima, da se ne lažemo”, kazao je hrvatski predsjednik.

“To je u zapadnoj Europi očito postao problem. To je činjenica, protiv te činjenice ne može te se boriti ničim drugim nego riječima”, dodao je.

“Ukoliko mi ne pomognemo Albaniji da što prije postane dio zapada, doći će netko drugi”, istaknuo je, prenosi Hina.

Iako se Hrvatsku “pita malo”, ona će nastaviti pomagati europski put Albanije, naglasio je Milanović.

"Države poput Albanije i Sjeverne Makedonije već su trebale biti pri ulasku u Europsku uniju", zaključio je.

Hrvatski je predsjednik naglasio kako je prijateljstvo Hrvatske i Albanije “sada već jedna duboko ustanovljena činjenica”, dok je Begaj poručio da su odnosi Albanaca i Hrvata “tradicionalno kvalitetni i prijateljski” te na “povijesnom maksimumu”.

U temelju dobrih odnosa Hrvatske i Albanije je zajednička vizija vanjskih odnosa i budućnosti regije zapadnog Balkana, istaknuo je albanski predsjednik.

Za Hrvatsku je pak istaknuo da može biti "dobar primjer" Albaniji.

Milanović i Bajrami izrazili su potrebu intenziviranja gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Hrvatski je predsjednik u tom kontekstu napomenuo kako bi bilo dobro cestovno i pomorski povezati Albaniju i Hrvatsku koja bi mola služiti dijelom kao tranzitno područje za albanski uvoz robe iz srednje i istočne Europe, kao i za izvoz, što se trenutno uglavnom odvija preko talijanske luke Bari.

Bajrami je kazao kako je važno uspostaviti direktnu zračnu liniju između dvije zemlje i povezati pomorske luke.

Bivši šef glavnog stožera albanske vojske Begaj, kojega je albanski parlament izabrao za predsjedniku u lipnju prošle godine, boravi u službenom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Drugi je to njegov službeni posjet nekoj zemlji u mandatu nakon posjeta Kosovu.

Nakon sastanka na Pantovčaku Begaj je položio vijenac ispred Spomenika domovini, a kasnije će se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, dok radni ručak organizira hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prvi dan posjeta Bajrami završava svečanom večerom u uredu predsjednika Hrvatske .

Bajrami i Milanović u petak će posjetiti zadarsku četvrt Arbanasi, gdje će ih dočekati predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić, predsjednik mjesnog odbora Arbanasi Zvonimir Rogić te predstavnici albanske nacionalne manjine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo