6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

24.05.2023 / 14:21 Regija - Albin Kurti

Trojica gradonačelnika na sjeveru Kosova sutra će položiti zakletvu

Trojica gradonačelnika na sjeveru Kosova sutra će položiti zakletvu
Foto: FENA

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u srijedu da će trojica gradonačelnika izabranih u tri općine na sjeveru Kosova sutra položiti zakletve, a nakon što je prošle sedmice to učinio gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq.

Kurti smatra kako je to normalan proces koji dolazi nakon demokratskih izbora, a koji ima za cilj povratak u normalu i pružanje usluga svim građanima.

"Konstituirajuće sjednice i polaganje prisege tri nova gradonačelnika bit će održani sutra u javnim objektima u ovim općinama. Naše djelovanje usmjereno je na demokratsko funkcioniranje državnih institucija i jamstvo javnih usluga za sve građane", rekao je kosovski premijer na sjednici Vlade, prenose Reporteri.

Kurti je također istaknuo da su zastrašivanja, linčevi i ucjene službenog Beograda izravno utjecali na slab odaziv Srba na vanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova, koje su ostale bez gradonačelnika, a građani bez javnih službi.

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova većinski naseljene Srbima održani su u travnju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo