14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

25.05.2023 / 20:12 Svijet - Analize

Njemačka privreda 'kliznula' u recesiju, smanjena potrošnja građana

Njemačka privreda 'kliznula' u recesiju, smanjena potrošnja građana
Foto: Vijesti.ba

Njemačka privredna aktivnost blago se smanjila u prvom tromjesečju i kliznula u recesiju.

Pokazale su to izmijenjene procjene statističkog ureda i otkrile snažan pritisak inflacije na ličnu potrošnju.

Sezonski i cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada se smanjio za 0,5 posto, pokazuju nove procjene Destatisa.

Prva procjena pokazivala je stagnaciju aktivnosti na početku godine.

U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine BDP se u prva tri mjeseca ove godine smanjio za 0,5 posto. Dosadašnja Destatisova procjena pokazivala je 0,1-postotni pad aktivnosti.

"Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka privreda bilježi dva negativna kvartala zaredom", rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand.

Ako se gospodarstvo smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, podsjeća agencija DPA.

Visoka inflacija lišila je ekominh podrške lične potrošnje, pokazuju novi podaci. Ona se smanjila se za 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1,7 posto.

Kućanstva su u prva tri ovogodišnja mjeseca manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću i na namještaj, ističu statističari. Iako je rast cijena u posljednje vrijeme usporio, aprilskaa stopa inflacije od 7,2 posto još je uvijek visoka.

Pozitivni impulsi bila su bruto ulaganja kompanija i izvoz koji su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za 3,0 posto odnosno za 0,4 posto.

Porasla su ulaganja u građevinskom sektoru, zbog povoljnih vremenskih prilika, i ulaganja poduzeća u opremu poput mašina, uređaja i vozila.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija očekuju da će njemačko gospodarstvo više-manje stagnirati u ovoj godini, Njemačka vlada prognozira rast aktivnosti za 0,4 posto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo