3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

26.05.2023 / 07:27 Rat u Ukrajini - Bahmut

Prigožin: Predali smo tijelo poginulog Amerikanca

Prigožin: Predali smo tijelo poginulog Amerikanca
Foto: Agencije

Osnivači ruske paravojne skupine Wagner potvrdio je u četvrtak za CNN da je Ukrajini predao tijelo Nicholasa Maimera, penzionisanog vojnika specijalnih snaga američke vojske koji je poginuo u bitci za Bahmut. 

"Danas u 15:00 sati predali smo ukrajinskoj strani tijelo Amerikanca Nicholasa Maimera", poručio je Jevgenij Prigožin u audio poruci.

Maimer je bio u zgradi u Bakhmutu koja se srušila nakon što je pogođena atiljeriskom vatrom, prema penzionisanom potpukovniku Perryju Blackburnu, osnivaču neprofitne organizacije AFGFree, s kojom je Maimer radio u Ukrajini. Blackburn je istaknuo da su Ukrajinci koji su bili s Maimerom vjerovali kako je ili zarobljen u srušenoj zgradi ili ubijen od "baražne" vatre ruske atiljerije.

CNN nije mogao neovisno provjeriti detalje Maimerove smrti. U videosnimci koju je Prigožinova press služba podijelila, šef Wagnera stoji pored dva lijesa, jednog prekrivenog američkom, a drugog turskom zastavom. "Amerikanac je poginuo u borbi u 'gnijezdu' (jedno od posljednjih područja za koje se vode borbe na zapadu grada)", govori Prigožin na snimci.

Dodao je kako je u drugom kovčegu tijelo turskog državljanina koji je bio u Bahmutu sa svojom partnericom. "Pronađeni su ispod ruševina zgrade, točnije on i njegovi dokumenti. Ukrajinci su nakon povlačenja digli zgradu u zrak, a oni su poginuli ispod srušene zgrade. Nju nismo uspjeli izvući, ali njega smo izvukli i vratit će se u domovinu", kazao je.

Ukrajinski Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima potvrdio je za CNN da je Maimerovo tijelo, zajedno s tijelom turskog državljanina, vraćeno u Ukrajinu u četvrtak tijekom razmjene ratnih zarobljenika. Video koji je podijelila grupa prikazuje lijes prekriven američkom zastavom koja odgovara lijesu koji se vidi na snimci s Prigožinom.

Nakon Maimerove smrti prošlog tjedna, Prigožin je objavio video na kojem se navodno vidi tijelo ubijenog Amerikanca. Vide se kako pregledava tijelo i ono za što on tvrdi da su američki identifikacijski dokumenti.

"Dakle, mi ćemo ga predati Sjedinjenim Američkim Državama, stavit ćemo ga u lijes, pokriti ga američkom zastavom s poštovanjem jer on nije umro u krevetu kao djed, nego je umro u ratu. i najvjerojatnije dostojnom smrći, zar ne?", najavio je tada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo