16°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

29.05.2023 / 16:05 Rat u Ukrajini - 'Naša stvarnost'

Zelenska: Djeca vrište i trče u zaklon uz zvukove eksplozija

Zelenska: Djeca vrište i trče u zaklon uz zvukove eksplozija
Screenshot: Twitter
Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska je na Twitteru podijelila snimku iz Kijeva koja prikazuje djecu kako trče prema skloništima zbog ruskog zračnog napada.

Eksplozije su odjekivale ukrajinskom prijestolnicom noćas, ali i jutros.

"Kijev. Jutro nakon neprospavane noći pod vatrom. Opet tjeskoba... Djeca koja vrište i trče u zaklon uz zvukove eksplozija naša su stvarnost. Ali to ne mora biti tako - bilo gdje, ikada. Strah se ne može isključiti - ali mi se ne smrzavamo, već djelujemo. Ukrajina nastavlja borbu", poručila je ukrajinska prva dama, prenosi Index.



Više od 41.000 građana pod zemljom tokom napada

Gradnonačelnik Vitalij Kličko je objavio kako je ukrajinska protuzračna obrana tokom noćašnjeg napada na Kijev oborila rusku raketu. Novi napad je uslijedio jutros kad su se eksplozije čule i u centru grada, a Kličko je pozvao građane da ostanu u skloništima do prestanka uzbune.

Kijevska gradska uprava objavila je na Telegramu da je "tokom današnjeg granatiranja prijestolnice više od 41.000 ljudi bilo u podzemlju", a da se noćas "više od 9000 građana sklonilo u stanice podzemne željeznice, uključujući 1120 djece".

Podsjetili su stanovnike da "za vrijeme uzbune mogu dobiti stolice i pitku vodu na stanicama". Podsjećaju da je na kolodvorima prilično hladno pa su pozvali građane da sa sobom nose toplu odjeću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo