7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

30.05.2023 / 09:01 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Zelenski se 'očajnički nada' vojnoj pomoći Južne Koreje

Zelenski se 'očajnički nada' vojnoj pomoći Južne Koreje
Foto: Vijesti.ba

Ukrajina se "očajnički nada" da će Južna Koreja osigurati odbrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sistemi za odbijanje ruskih napada, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine.

Zelenski je izrazio zahvalnost zbog obećanja Južne Koreje da će poslati vozila za deminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dolara, ali je kazao da Ukrajina želi protuzračne sisteme i sisteme ranog upozorenja, javile su u utorak dnevne novine Chosun Ilbo.

- Znam da postoje brojna ograničenja u pogledu podrške naoružanju, ali ti principi ne bi trebalo da se primjenjuju na odbrambene sisteme i opremu za zaštitu naše imovine - kazao je Zelenski za novine putem prevodioca.

- Protuzračni sistem nije oružje, već čisto odbrambena oprema. Moramo imati nebeski štit da bismo obnovili Ukrajinu, i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u ovoj oblasti - navodi ukrajinski čelnik.

Dodao je da će sistem ranog upozorenja Južne Koreje pomoći u odbrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američka saveznica i glavni izvoznik oružja, Južna Koreja, do sada je odbacivala slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, pozivajući se na poslovne veze veze s Rusijom i uticaj Moskve na Sjevernu Koreju, uprkos sve većem pritisku Washingtona i Evrope na Seul da isporuči oružje.

Predsjednik Yoon Suk Yeol, u intervjuu za Reuters u aprilu, nagovijestio je mogućnost promjene, rekavši da bi Seulu moglo biti teško da nastavi pružati samo humanitarnu i finansijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civilne ciljeve velikih razmjera ili "situacijom koju međunarodna zajednica ne može tolerisati."

Yoon i Zelenski sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita lidera Grupe sedam u Japanu, nakon čega je Seul obećao da će isporučiti opremu za deminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć.

Zelenski je također zatražio vojnu podršku Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim poslanicima u aprilu, uključujući oklopna vozila, kao i protivavionsko, protivtenkovsko i protivbrodsko oružje, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo