23°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

30.05.2023 / 12:41 Rat u Ukrajini - Elizejska palača

Pomoć Evropske unije Ukrajini premašila 67 milijardi eura

Pomoć Evropske unije Ukrajini premašila 67 milijardi eura
Foto: FENA

Strateško okruženje veliki izazov za Evropu

Veliki izazov za Evropu je njeno strateško okruženje, posebno u svjetlu ugrožavanja cijele arhitekture strateške stabilnosti, istaknuto je na današnjem video brifingu članova kabineta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa novinarima širom Evrope.

Brifing je održan u kontekstu predstojećeg Macronovog učešća na drugom samitu Evropske političke zajednice (EPC) u Kišinjevu u Moldaviji 1. juna, nakon prvog samita u Pragu u oktobru prošle godine. Prethodno će Macron u srijedu, 31. maja boraviti u Slovačkoj i učestvovati na samitu GLOBSEC.

Zvaničnici su podsjetili da je Macron predložio ovaj novi format ili strukturu, a prvi samit održan je u Pragu u oktobru 2022. godine uz učešće predstavnika 44 evropske zemlje, dok će u Kišinjevu biti njih 47.

Ono što očekuju od drugog samita u Kišinjevu su razgovori o temama sigurnosti, energetike i povezanosti. Kada je u pitanju sigurnost žele razgovarati i o tome kako se bolje boriti protiv cyber kriminala. Ističu i da je samo učešće 47 zemalja snažna poruka Rusiji.

EPC će biti dobra platforma da se pokaže do kojeg je stepena Francuska angažirana u sigurnosti Evrope. Najavljeno je da će predsjednik Macron govoriti o ruskoj agresiji na Ukrajinu sa aspekta evropske sigurnosne perspektive. Ovo nije prvi, već treći rat koji Rusija vodi u Evropi u posljednjih 15 godina. Počelo je s ratom protiv Gruzije 2008, zatim prvi put protiv Ukrajine 2014. i konačno prošle godine je pokrenuta puna invazija na Ukrajinu.

Kada je u pitanju suprostavljanje ruskoj agresiji, istaknuta je čvrstina savezništva preko Člana V, a zatim da je nakon ruske invazije organizirana isporuka oružja i municije Ukrajini. Sveukupno, pomoć Evropske unije Ukrajini premašila je 67 milijardi eura, od čega 40 milijardi u vojnoj pomoći.

Evropa mora imati kapacitete da se sama brani. S tim u vezi sposobnost da se brani zavisi od industrije. Zato Evropa mora biti u poziciji da ojača industrijsku osnovu. Već su učinjeni napori da se smanji ovisnost i podrži evropska odbrambena industrija.

Veliki izazov za Evropu bit će strateško okruženje. Cijela arhitektura strateške stabilnosti je ugrožena erozijom mehanizama strateške stabilnost za što je odgovorna Rusija suspenzijom ili kršenjem niza sporazuma.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo