°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

31.05.2023 / 13:50 Regija - Dmitrij Peskov

Kremlj: Rusija podržava kosovske Srbe

Kremlj: Rusija podržava kosovske Srbe
Foto: Vijesti.ba
Rusija podržava Srbe na Kosovu i vjeruje da njihova zakonska prava i interesi moraju biti zaštićeni, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Također je rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu.

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova. Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

"Mi bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe... Smatramo da se moraju poštovati sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba", rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare, dodavši da ne smije biti prostora za "provokativne akcije".

NATO je u utorak priopćio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo i staviti još jedan bataljun u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju prosvjedovati protiv novih gradonačelnika. NATO već ima oko 4000 vojnika na Kosovu.

Novi prosvjedi srpske manjine na Kosovu izbili su u srijedu na sjeveru zemlje, a sudionici skupova u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku pozvali su na povlačenje policije i lokalnih gradonačelnika, javlja agencija dpa. Situacija je i dalje mirna, javlja portal koha.net, prenosi dpa.

Poljski vojnici čuvali su u srijedu stražu ispred gradske vijećnice u Zvečanu, dok su prosvjednici s druge strane ograde razvili veliku srpsku zastavu uz pljesak i zvižduke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje pune borbene pripravnosti i naredio postrojbama da se približe granici.

Rusija ne priznaje neovisnost Kosova i blokirala je njegovo nastojanje da uđe u UN.

Macron istaknuo "odgovornost kosovskih vlasti"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu na "odgovornost kosovskih vlasti" u pogoršanju situacije na Kosovu nakon žestokih okršaja u kojima je ozlijeđeno 30 vojnika NATO-ovih snaga.

"Očito je da postoji odgovornost kosovskih vlasti u sadašnjoj situaciji i da se ne poštuje dogovor koji je važan, a potpisan je prije samo nekoliko tjedana", rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi, u Slovačkoj.

"Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je raspisivanje izbora bilo pogreška", istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik zamjera kosovskim čelnicima što nisu poštovali dogovor kojim se završio proces pokrenut pod europskim posredovanjem, uz posebno sudjelovanje čeških pregovarača, njemačkog kancelara Olafa Scholza, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i njega osobno.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo