9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

31.05.2023 / 14:39 Regija - Premijer Kosova

Kurti u Bratislavi razgovarao s Lajčakom i Borrellom

Kurti u Bratislavi razgovarao s Lajčakom i Borrellom
Foto: Twitter
Premijer Kosova Albin Kurti u srijedu je u Bratislavi razgovarao sa šefom diplomacije Europske unije(EU) Josepom Borrellom ...

... i posebnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Kurti u Bratislavi sudjeluje na Globalnoj sigurnosnoj konferenciji, posljednjeg dana tog skupa, a Bratislava se jučer spominjala kao moguće mjesto susreta Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. No Vučić je otkazao putovanje u Bratislavu jer mu je, kako je kazao, trenutačno važnije biti sa svojim narodom.  

Borrell je rekao da je trenutna situacija na sjeveru Kosova opasna i nestabilna te dodao da je potreba hitna deeskalacija.

“Sreo sam premijera Albina Kurtija u Bratislavi kako bismo razgovarali o napetostima na sjeveru Kosova. Trenutno stanje je opasno i nestabilno. Potrebna nam je hitna deeskalacija i rješenje kroz dijalog kako bismo se vratili našem radu na provedbi postignutog sporazuma", napisao je Borrell na Twitteru.

Kurti je danas u Bratislavi izjavio da za rešenje za tenzije na sjeveru Kosova postoje dva puta, prvi da se ljudi povuku s ulica i onda smanji broj policajaca i drugi da se brzo, u potpunosti primjene dogovoreni sporazumi.

"Postoje dva puta, vladavina prava i da se rulja vrati u Srbiju ili u zatvor na Kosovu, a onda da se smanji broj policajaca u zgradama općina. A drugi put je da se brzo, u potpunosti, bezuvjetno i bez odlaganja primjeni osnovni sporazum", rekao je Kurti na forumu "Globosec 2023." u Bratislavi.

Evropska unija je u utorak zatražila od kosovskih vlasti da povuče policajce iz općinskih objekata na sjeveru i prestanak "nasilnih demonstracija".

Premijer Kosova Albin Kurti je u razgovoru za Radio Slobodna Europa u srijedu ocijenio kao nefer i katastrofu američku odluku da se Kosovu obustavi sudjelovanje u vojnoj vježbi u Europi pod američkim vodstvom.

"To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali tko sam ja da odlučujem?! Još jednom, dopustite mi da naglasim da su SAD nezamjenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu sigurnost i obranu, za našu demokraciju i razvoj", rekao je kosovski premijer.

Kurti je potvrdio mogućnost da novoizabrani gradonačelnici ne završe mandat do kraja, ali je također naglasio da oni moraju obavljati svoju funkciju upravo u zgradama općina gdje su izabrani.

"U sjevernom dijelu naše zemlje postoje paralelne strukture. Ako ja naredim gradonačelnicima da pređu iz svojih ureda u neki drugi ured, ja bih se uključio u stvaranju neke vrste paralelne strukture paralelnim strukturama. Pridružio bih se njihovoj nezakonitosti", rekao je Kurti.

Kurti je u Bratislavi izrazio spremnost da se sastane sa srbijanskim predsjednikom češće, ali je upozorio da Aleksandar Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

"Imamo dogovor, samo ga trebamo primijeniti. Predsjednik Srbije kaže DA sporazumu kako ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da", ocijenio je Kurti.

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u travnju.

Gradske čelnike prošlog je tjedna ustoličila je vlada Albina Kurtija ignorirajući pozive na pomirljivost koje su uputili Europska unija i Sjedinjene Američke Države.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo