20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

31.05.2023 / 18:09 Regija - Priština

Srbi nastavili proteste na sjeveru Kosova, međunarodna zajednica poziva na mir

Srbi nastavili proteste na sjeveru Kosova, međunarodna zajednica poziva na mir
Foto: Anadolija

Srbi na sjeveru Kosova nastavili su u četvrtak proteste protiveći se ulasku albanskih gradonačelnika u zgrade općina koje i dalje osigurava KFOR, ali je situacija mirna.

SAD i EU pozivaju na deeskalaciju napetosti i povratak dijalogu, a ambasador SAD-a u Beogradu Cristopher Hill izjavio je danas da će Priština snositi posljedice, jer nije poslušala savjete SAD-a u pogledu zauzimanja općina na sjeveru.

Hill je rekao da će se to odraziti na odnose s Washingtonom i podsjetio na upozorenje državnog sekretara Antoniya Blinkena koji je izravno najavio posljedice u bilateralnim odnosima.

Šef eurodiplomatije Joseph Borrell rekao je da je neophodna hitna deeskalacija sukoba i povratak radu na sporazumu koji su prihvatili Beograd i Priština u Bruxellesu 28. veljače, te aneksu tog sporazuma iz Ohrida 18. marta.

"Trenutna situacija je opasna i neodrživa", upozorio je danas šef eurodiplomatije Joseph Borrell poslije sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na konferenciji u Bratislavi, a posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u srijedu da je hitno potrebno političko rješenje za tenzije na sjeveru Kosova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da će, u četvrtak, 1. juna, zajedno s njemačkim kancelarom, Olafom Scholzom razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se jutros ispred ograde podignute u Zvečanu i razvili 250 metara dugu zastavu Srbije, stojeći naspram bodljikave žice koju je postavio KFOR.

U Leposaviću su građani okupljeni na prosvjedu na bodljikavu žicu postavili šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, asocirajući na stradanje židova pod nacistima i život u getu. Dvojica Srba, uhićenih poslije sukoba s pripadnicima KFOR-a i kosovske policije, prebačeni su u sudski pritvor u Prištini.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od dužnosnika europske pravosudne misije (EULEX) njihovo oslobađanje.

Na sastanku s dužnosnicima EULEX-a zatraženo je da se, nakon ispunjenja tih zahtjeva, povuku sve specijalne postrojbe kosovske policije s cijelog teritorija sjevera i da započne formiranje Zajednice srpskih općina, što je uvjet Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo