8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

31.05.2023 / 20:18 Rat u Ukrajini - Narušeni odnosi

Njemačka naredila zatvaranje četiri ruska konzulata

Njemačka naredila zatvaranje četiri ruska konzulata
Foto: Twitter

Njemačka je Rusiji naložila zatvaranje četiri ruska generalna konzulata u toj zemlji do kraja godine, što je protumjera za nedavnu odluku ruskih vlasti da ograniči broj djelatnika u njemačkim diplomatskim i kulturnim ustanovama u Rusiji, saopćeno je u srijedu.

- Njemačka vlada je odlučila za četiri od pet ruskih konzulata u Njemačkoj povući dozvolu za rad - stoji u kratkom saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova. Rusija je u subotu donijela odluku o uvođenju "gornje granice" za zaposlene u njemačkim institucijama u Rusiji poput diplomatskih predstavništava, škola i kulturnih instituta.

- Time je kompletna njemačka prisutnost u Ruskoj Federaciji svedena na 350 osoba - saopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. U saopćenju se navodi da je Moskva ovim potezom otišla "u smjeru eskalacije" i da je Njemačka "ponašanjem Rusije dovedena u ovu situaciju",prenosi Hina.

Najvjerovatnije će ostati otvorena ambasada i konzulat u Berlinu, dok će generalni konzulati u Bonnu, Hamburgu, Frankfurtu i Leipzigu biti zatvoreni. Njemačka će, kako je najavljeno, zadržati ambasadu i konzulat u Moskvi te generalni konzulat u Sankt Petersburgu.

Odnosi između Rusije i Njemačke, koja je nekad bila najveći kupac ruske nafte i plina, pokvarili su se od invazije na Ukrajinu u februaru 2022., a Zapad je odgovorio sankcijama i isporukama oružja.

Njemačka planira otpustiti mnoštvo zaposlenika koji rade u njezinim misijama u Rusiji nakon što je Moskva uvela ograničenja na broj dopuštenih za rad u zemlji, uključujući nastavnike i zaposlenike na Goethe institutu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo