31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

02.06.2023 / 09:25 Regija - Moldavija

Osmani i Vučić za istim stolom, Borrell insistira na novim izborima

Osmani i Vučić za istim stolom, Borrell insistira na novim izborima
Foto: Twitter

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell pridružio se pozivu Francuske i Njemačke da se održe novi izbori u opštinama na sjeveru Kosova.

On je rekao da je pored toga potrebno obezbijediti učešće kosovskih Srba u izbornom procesu i započeti rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose", napisao je Borrell na Twitteru.

Na fotografiji koju je objavio šef diplomatije EU vidi se da je u Moldaviji održan zajednički sastanak predsjednice Kosova Vjose Osmani, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Francuske i Njemačke.

Situacija na sjeveru Kosova postala je napeta još 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim predsednicima opština sa srpskom većinom da uđu u opštinske kancelarije, uprkos otporu lokalnog stanovništva.

Novi albanski gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić izabrani su na vanrednim izborim 23. aprila, koje je bojkotovala srpska zajednica.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da su Njemačka i Francuska zatražile od Kosova i Srbije da se što prije održe novi izbori u opštinama na sjeveru Kosova. On je dodao da je zatraženo učešće lokalnog stanovništva srpske zajednice i rekao da će se "strane konsultovati i vratiti naredne nedjelje sa jasnim odgovorima", javlja RSE.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je potvrdila da su Macron i njemački kancelar Olaf Scholz uputili ovaj zahtev tokom sastanka na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji. Ona im je prenijela da je Kosovo "spremno da to razmotri, na osnovu zakona Kosova za lokalne izbore".

Osmani i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanke sa evropskim liderima, na marginama samita Evropske političke zajednice u mjestu kod glavnom gradu Moldavije, Kišinjeva.

Vučiće je u razgovorima naglasio značaj formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Međutim, Osmani je rekla da se "mora osigurati da fokus bude na punoj implementaciji sporazuma, a ne samo na nekim njegovim dijelovima".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo