22°C
Mostar 28°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

03.06.2023 / 09:23 Rat u Ukrajini - Ukrajina

Zelenski: Spremni smo za protuofanzivu

Zelenski: Spremni smo za protuofanzivu
Foto: Agencije

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofanzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom danas.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenski za Wall Street Journal.

“Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo.”

Kijev se nada da će protuofanziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija izvršila invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci. Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofanzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži podršku Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima. Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugi period suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi protuofanziva mogla biti neizbježna. Tokom proteklih nekoliko sedmica Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute.

U subotu je ukrajinska vojska objavila u dnevnom izvještaju da je Marjinka u regiji Donjeck na istoku bila žarište borbi. Ukrajinske snage tamo su odbile svih 14 napada ruskih snaga, navelo se u izvještaju, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo