0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

03.06.2023 / 18:23 Regija - Aleksandar Bocan-Harčenko

Ruski ambasador: Može doći do krvoprolića na Kosovu

Ruski ambasador: Može doći do krvoprolića na Kosovu
Aleksandar Bocan-Harčenko / Vijesti.ba
Da tako otvoreno i očigledno bilo koji potezi Prištine ostaju nekažnjeni, svima je jasno i to je za Zapad ranjivo mjesto, i na tu bolnu tačku vrlo uspješno je pritisla Marija Zaharova, ...

... kada je podvukla da postoji kritika upućena Prištini, ali i pitala gdje su sankcije, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Svi smo tome bili svjedoci i redovno razgovarali na temu krize koja se stalno ponavlja i koja je išla ka zaoštravanju iz različitih razloga. Ali, sada se nećemo vraćati nazad, zato što u ovom trenutku imamo situaciju koju bi trebalo ocijeniti, i zaista ova rastuća tenzija nije počela ove nedjelje, odnosno prošlog petka, već je prisutna duže vrijeme - rekao je Bocan-Harčenko za RT Balkan.

On je rekao da je situacija opasna jer bi moglo da dođe do izbijanja još većeg sukoba, konflikta i obnavljanja krvoprolića na sjeveru Kosova, a onda, kako je napomenuo, može da dođe i do širenja tenzija na cijeli Balkan, ili bar na jedan dio balkanskog regiona.

- Ne mogu da se sjetim nijednog problema koji je iznikao u toku konflikata u bivšoj Јugoslaviji, koji je bio riješen potpuno, pouzdano i pravedno. I zato žarišta ostaju. Osim Kosova mogu da navedem kao primjer i Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, postoji cijeli kompleks problema koji je vezan za taj dio balkanskog regiona. Htio bih i da napomenem stremljenje različitih albanskih lidera i u Tirani i van nje, ka stvaranju velike Albanije, što predstavlja stalni izvor provokacija u regionu, kao i uvijek kroz istoriju. Krvoproliće na Kosovu, u Srbiji, je opasno samo po sebi, zato što će Srbija kao najveća i najvažnija zemlja regiona biti uvučena u konflikt, ali je opasno i zbog same mogućnosti da se stvore sukobi i u drugim dijelovima Balkana - rekao je on.

On tvrdi da su EU, kao i Zapad u cjelini, konstantno "pokazivali jednostran pristup u rješavanju problema, da se sada, kao i mnogo puta ranije, pokušava sva krivica svaliti na Srbe".

Bocan-Harčenko je rekao da je očigledan pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vladu na svim frontovima i da je cilj Zapada promjena politike Srbije.

- Zapadu su krajnje neophodne dvije stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i naravno priznanje Kosova, naveo je ruski ambasador.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo