8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

03.06.2023 / 20:06 Rat u Ukrajini - Putinov saveznik

Lukašenko: Znam kada smo trebali dokrajčiti Ukrajinu

Lukašenko: Znam kada smo trebali dokrajčiti Ukrajinu
Foto: Reuters
"Jedina pogreška" Rusije i Bjelorusije bila je ta "što nismo riješili ovo pitanje 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i nije bila spremna", rekao je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko.

Spominje 2014. godinu, jer je Rusija tada napala Krim i anektirala ga, a njihove snage zauzele su teritorij u istočnoj Ukrajini - piše Jutarnji list.

Lukašenkovi komentari, koji su izneseni tokom sastanka s liderima sigurnosnih agencija Zajednice nezavisnih država, a koju čine bivše sovjetske zemlje, pokazuju da je u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njihov volim te-mrzim te odnos traje već gotovo tri desetljeća, a nakon što mu je Kremlj pomogao oko masovnih uličnih protesta koji su održani nakon lažnih predsjedničkih izbora 2020., bjeloruski diktator odlučio je staviti sve svoje karte na Putina te pomoći Moskvi da pokrene agresiju na Ukrajinu u februaru 2022. Bjelorusija nije, naime, izravno uključena u sukob u Ukrajini, ali je dopustila Rusiji da s njenog teritorija pokrene napad u februaru.

"Vidjeli smo da ovo dolazi", izjavio je misleći pritom na rusku agresiju.

"Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uslovima za Rusiju i Bjelorusiju", rekao je u svom govoru u Minsku.

Kako prenosi Politico, dodao je i sljedeće: "Jedina pogreška koju smo vjerovatno napravili jest to što nismo riješili ovo pitanje 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala svoju vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme za obučavanje svojih oružanih snaga koje su sada spremne za borbu."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo