13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

03.06.2023 / 21:15 Regija - Gube strpljenje

EU prijeti Srbiji i Kosovu: Kaznit ćemo vas ako se nasilje ponovi

EU prijeti Srbiji i Kosovu: Kaznit ćemo vas ako se nasilje ponovi
Foto: Agencije
Evropska unija je u subotu zaprijetila uvođenjem kaznenih mjera Srbiji i Kosovu ako ne spriječe ponavljanje nasilja koje je bilo usmjereno protiv međunarodnih mirovnih snaga nakon spornih izbora lokalnih gradonačelnika.

"Neuspjeh u deeskalaciji napetosti dovest će do negativnih posljedica", navodi EU u saopćenju objavljenom u subotu.

U saopćenju se poziva na hitnu uspostavu mira na sjeveru Kosova, gdje su krajem maja srpski militanti zapaljivim napravama i kamenjem napali mirovne snage NATO saveza tokom protesta u selu Zvečan. Ranjeno je 30 talijanskih i mađarskih vojnika i više od 50 Srba, prenosi Hina.

Kako bi tačno mogle izgledati "odlučne mjere" kojima prijeti EU, nije objašnjeno. Moguće je smanjenje finansijske podrške koju dvije zemlje dobivaju kao kandidati za ulazak u EU. Saradnja bi također mogla biti ograničena.

"Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjegavati u budućnosti", stoji u izjavi koju je u ime EU objavio povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell.

EU je pozvala Kosovo i Srbiju da poduzmu trenutnu i bezuslovnu akciju za deeskalaciju situacije i da "prestanu koristiti retoriku razdora i suzdrže se od bilo kakvih daljnjih nekoordiniranih akcija".

Nedavni protesti rasplamsali su se nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova, političara albanskog podrijetla koji su pobijedili na dopunskim izborima, koje su Srbi bojkotirali po nalogu vlasti u Beogradu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo