10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

05.06.2023 / 12:34 BiH - Ilijaš

Obilježena 31. godišnjica strijeljanja 22 stanovnika Lješeva

Prigodnim programom danas je obilježena 31. godišnjica zločina nad stanovnicima Lješeva, gdje su srpski agresori na današnji dan 1992. godine strijeljali 22 mještana ovog ilijaškog naselja.

Nedužne civilne žrtve strijeljane su po direktivi Ratka Adžića, a izvršioce ovog svirepog čina predvodili su Vasilije Vidović Vaske i Marinko Vidović.

U današnjem programu su učestvovali hafiz Arif Omanović, Imran Bahtanović, Mirza Mušija, Lamija Fazlić, te učenici Prezijsko-bosanskog koledža.

Za Media centar Islamske zajednice je govorio džematski imam Nermin-ef. Bahtanović koji je ukazao na važnost imenovanja zločina, bez upotrebe deminutiva kojima se nerijetko nastoji relativizirati.

„Naša je dužnost sjećati se ovih zločina i svih naših šehida kojima mnogo dugujemo. Nekad se o događaju kojeg se danas prisjećamo govori kao o stradanju. Nije to stradanje, nego ubistvo. Oni su strijeljani upravo na ovom mjestu gdje se sada nalazimo“, kazao je efendija Bahtanović.

Dvoje strijeljanih je preživjelo, a Adha Masnopita, unuka jedne od preživjelih, u ime Organizacionog odbora podsjetila je na stravičnost ovog zločina.

„Moja nana je jedna od preživjelih. Pred njenim očima su strijeljani njena dva brata, dva sina, muž i više članova porodice. Ona mi je prepričavala njihovo monstruozno ponašanje, pa i načine na koje su slavili nakon što su ih poubijali“, rekla je Masnopita, javlja Mina.

Ističe da je današnji skup i poruka o životu nakon zločina.

„Zločinci jesu ubili naše šehide, ali nisu ubili njihove potomke, kojih je danas 145. Oni su mladi, porodični i uspješni širom Bosne i Hercegovine i svijeta. A Lješevo je danas ljepše i izgrađenije nego što je bilo devedesetih godina“, poručila je Masnopita.

Krajem 2021. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Draškić Ranka i Manojlović Save koji se terete za ratni zločin počinjen nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva. Proces suđenja optuženim vodi se pred Sudom BiH od marta 2022. godine, kada su se na prvom pretresu izjasnili da nisu krivi. Brane se sa slobode.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo